6 aprilie, 2021

Mihai Matei, președinte, Asociația Națională a Industriei de Software (ANIS), este de părere că resursa umană constituie problema principală a industriei și în România, dar și la nivel global. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale expertului din cadrul conferinței CursDeGuvernare „Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid” (30.03.2021). 

În acest context, el spune că menținerea oamenilor în România e o chestiune mai amplă, care ține în principal de încrederea pe care oamenii o au în societate. Oamenii din IT nu mai pleacă din România pentru bani, ci pentru o societate mai bună, pentru o școala mai bună sau pentru un spital mai bun, iar acestea nu mai țin doar de industria IT.


”Din punctul meu de vedere, oamenii sunt o resursă strategică și inteligența e o chestiune de siguranță națională, iar noi stăm destul de prost la capitolul ăsta. Avem un fenomen masiv de brain drain, avem probleme sistemice în educație, demografie etc.”, a declarat Mihai Matei în cadrul conferinței.

Intervenția VIDEO integrală aici:

YouTube video

Principalele declarații ale lui Mihai Matei:

  • Noi suntem în momentul acesta la începutul unei revoluții tehnologice care va transforma societatea poate în mai mare măsură decât s-a întâmplat în revoluția industrială. E abia începutul. Ceea ce vom vedea în următorii zeci de ani încă nu ne putem imagina. Nu știm cum va transforma tehnologia societatea. Și aici trebuie să ne punem întrebarea: de ce parte a acestei revoluții vrem să fim ca țară?
  • Resursa principală de care trebuie să dispunem în secolul acesta al tehnologiei este capitalul uman. Asta este provocarea principală și resursa esențială pe care țările trebuie să o securizeze. Din punctul meu de vedere, oamenii sunt o resursă strategică și inteligența e o chestiune de siguranță națională, iar noi stăm destul de prost la capitolul ăsta. Avem un fenomen masiv de brain drain, avem probleme sistemice în educație, demografie etc.
  • Două chestii concrete: mediul românesc de afaceri are nevoie de predictibilitate, iar scutirile actuale de impozite sunt un ajutor pentru această industrie, ne ajută să ținem oamenii în țară.
  • Al doilea punct, și eu cred că este esențial să avem un ecosistem puternic de companii private și de startup-uri, de aici vine inovația, de aici vine progresul. Există îmbunătățiri care se pot face. România nu este un mediu prietenos pentru fondurile de investiții. Dacă ne întrebăm de ce a plecat UiPath din România, o companie de venture capital are profitul dublu taxat dacă are participație într-un startup mai mică de zece la sută. Deci pentru orice fond de investiții este mai logic să deschidă o companie oriunde în altă parte.
  • Digitalizarea sistemului public, în măsura în care se va face descentralizat, în măsura în care achizițiile se vor face transparent, poate fi un motor pentru sistemul privat. Poate dezvolta un ecosistem puternic de companii care să vină cu soluții digitale.
  • Este necesară o reformă a legii achizițiilor publice. Este esențial să democratizăm semnătura electronică. Și apoi statul trebuie să se concentreze pe investiții în sisteme-cheie de infrastructură: identitate digitală, cărțile electronice de identitate, toate aceste sisteme-cheie au potențialul de a avea un efect de amplificare și în mediul privat. Pe măsură ce serviciile publice vor fi digitalizate, toate companiile vor fi forțate să lucreze digital și vor genera cerere în ecosistemul privat.
  • Capitalul românesc reprezintă cca 29% din piața și crește foarte greu. La 2019: 1,3 miliarde de euro capital românesc, 3,5 miliarde de euro capital străin. Îmi pare rău că nu vă pot atașa aici o imagine din studiul ANIS în care se vede foarte clar.
  • Capitalul uman este problema principală a industriei și în România, dar și la nivel global. Este necesar ca România să joace un rol activ în acest război și nu doar să fie o victimă. Trebuie să recrutam la rândul nostru și în același timp să încercăm să reținem oamenii în țară. Menținerea oamenilor e o chestiune mai amplă, care ține în principal de încrederea pe care oamenii o au în societate. Oamenii care lucrează în IT au nevoi care nu mai sunt la baza piramidei lui Maslow. Oamenii din IT nu mai pleacă din România pentru bani, ci pentru o societate mai bună, pentru o școala mai bună sau pentru un spital mai bun, iar acestea nu mai țin doar de industria IT.
  • Cred că trebuie să umplem noi acest vid de viziune și încredere. Să venim noi din mediul privat cu o viziune pentru România

Urmăriți conferința integrală:

LIVE | VIDEO CONFERINȚA Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid

 


Partners: BCREquiLiant Capital, Fan Courier, INACO – Initiativa pentru Competitivitate

Network partners: Avocatnet.ro, Camera de Comert si Industrie a României (CCIR), Romanian Business Leaders (RBL), Asociatia pentru Antreprenoriat Romania (APAR), Foreign Investors Council, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: