marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2022

Autorii crimelor de război comise în Ucraina trebuie să fie “trași la răspundere” în fața justiției internaționale, se arată într-o declarație comună a miniștrilor de externe din G7.

Armata rusă este acuzată că a bombardat populația civilă.

Miniștrii de externe din țările reunite în cadrul Grupului celor mai puternice șapte economii ale lumii (G7) “au salutat activitatea de investigare și de colectare a probelor de desfășurare, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale” în Ucraina, transmite Agerpres.


“Cei care comit crime de război, inclusiv prin utilizarea la întâmplare a armelor împotriva civililor, vor trebui trași la răspundere”, au subliniat miniștrii de externe din Germania, Franța, Italia, SUA, Japonia, Canada și Italia.

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), care anchetează acuzațiile de crime de război, s-a deplasat miercuri în Ucraina și a discutat prin videoconferință cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Procurorul CPI a deschis la 3 martie o anchetă asupra situației în Ucraina, după ce a primit undă verde de la peste 40 de state semnatare ale statutului CPI.

CPI, cu sediul la Haga, a fost creată în 2002 pentru a judeca persoane urmărite în special pentru crime de război, crime împotriva umanității și acte de genocid.


În același timp, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cea mai înalta instanță a ONU, a cerut Rusiei să înceteze fără întârziere ofensiva în Ucraina. În declarația lor, miniștrii de externe din G7 cer Rusiei “să se conformeze” acestei dispoziții.

Kremlinul a respins acuzațiile și refuză să se conformeze CIJ, care nu dispune de nicio modalitate de a impune respectarea deciziilor sale.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: