vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 iulie, 2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut luni în fața deputaților din noul Parlament de la Chișinău, un discurs care a adresat toate tarele vieții politice de peste Prut și care pune bazele unei posibile revoluții a bunei guvernări.

Maia Sandu a anunțat Parlamentul și viitorul guvern că va avea ”toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție”, spunând că ”ordinea trebuie începută din Parlament, de aici începe schimbarea pe care o așteaptă oamenii”.


Președintele a accentuat necesitatea de a lupta cu corupția și și-a afirmat convingerea că statul de drept este cheia însănătoșirii Republicii Moldova: ”Moldova arata așa cum o facem noi. Reclădim Moldova știind ca aceasta e țara noastră

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ședința de constituire a Parlamentului a fost întreruptă la propunerea președintelui interimar al PAS, Igor Grosu, imediat după prezentarea discursului în fața deputaților de către președinta Maia Sandu.

Igor Grosu a precizat că regulamentul prevede o perioadă de 10 zile pentru constituirea organelor de conducere ale parlamentului, dar a propus ca deputații să revină joi, când ar urma să voteze și componențele comisiilor permanente.

Cele mai importante mesaje transmise de Maia Sandu:

  • Trebuie să găsească soluții pentru a scoate statul din capcanele create de contracte păguboase semnate anterior. Trebuie să scoată întreprinderile de stat din starea de faliment. Trebuie să recupereze importante proprietăți ale statului. Trebuie să curețe instituțiile statului, una câte una, de interese corupte și să asigure funcționalitatea acestora. Trebuie să restabilească urgent finanțarea externă. Trebuie să deblocheze proiecte importante, inclusiv în infrastructură, care stagnează din cauza corupției sau a capacității slabe de implementare.
  • S-a terminat vremea când legile bune rămâneau doar pe hârtie. Toate instituțiile statului, începând de la ministere și agenții, trebuie evaluate după rezultate concrete. Toți funcționarii publici trebuie evaluați după felul în care răspund așteptărilor cetățenilor. Funcționarii trebuie să înțeleagă – funcția publică nu este afacerea lor privată sau o sursă de îmbogățire a familiei. Funcția publică este munca în serviciul cetățeanului.
  • Reforma justiției și cea a procuraturii trebuie să înceapă neîntârziat. Pentru cei corupți și compromiși, am un mesaj simplu: nu încercați să opuneți rezistență, nu vă puteți ascunde după vorbe despre independența justiției când ani de zile ați fost în slujba hoților. Vom face ceea ce ne cer oamenii. Pentru cei onești și profesioniști din sistemul judiciar, am de asemenea un mesaj: continuați să vă faceți meseria așa cum ați învățat, fără frică și aveți curajul de a vorbi atunci când vedeți nereguli.
  • Pentru prea mult timp, oamenii au fost mințiți și dezinformați, printr-o propagandă care a erodat unitatea statului nostru și ne-a slăbit democrația. Aștept acțiuni ferme de la guvern și Parlament pentru ca oamenii să nu mai fie mințiți la televiziuni sau prin alte mijloace de presă. Minciuna nu poate fi justificată prin libertatea expresiei. Vreau să văd un Consiliu al Audiovizualului care nu mai face partizanat politic pe banii politicienilor. Avem nevoie de o lege care să sancționeze dur manipularea și știrile false.
  • Ca să ieșim din sărăcie și să asigurăm bunăstare pentru toți trebuie să dezvoltăm economia. Locuri de muncă bine plătite – acesta este obiectivul major al guvernării. O economie dezvoltată poate asigura salarii mai mari; așa putem mări și pensiile, așa putem avea bani mai mulți pentru investiții și dezvoltare.
  • Susținerea dezvoltării afacerilor, crearea condițiilor pentru ca acestea să fie competitive este singura cale spre prosperitate. În special, noul guvern trebuie să realizeze progrese rapide în îmbunătățirea mediului de afaceri prin eliminarea controalelor abuzive și excluderea din agențiile statului a celor care hărțuiesc businessul. Trebuie să simplifice cadrul de reglementare pentru întreprinderile mici. Trebuie să vină cu o politică eficientă de reindustrializare a țării. Trebuie să lucreze pentru deschiderea piețelor noi pentru produsele și serviciile moldovenești.
  • Dar și agenții economici trebuie să demonstreze corectitudine și responsabilitate. Să respecte consumatorii. Să nu vândă statului produse și servicii de calitate îndoielnică, pentru că statul nu e un lucru abstract. Sunt copii dumneavoastră, cărora uneori alegeți să le vindeți produse de calitate proastă pentru alimentare la școală sau la grădiniță. Sunt drumurile pe care nu întotdeauna le reparați bine și la timp și pe care merg și membrii familiilor voastre. Atunci când faceți înțelegeri de cartel și creșteți prețurile în mod abuziv, contribuiți la sărăcirea oamenilor și la alungarea tinerilor din țară. Stimați oameni de afaceri, noi vă propunem un parteneriat corect: tratați statul și cetățeanul cu respect și veți avea parte de același tratament.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Un discurs istoric , un altfel de om politic si o revelatie la nivel european . Daca Maia Sandu va continua ce a inceput, avem poate cel mai bun candidat la Presedintia Romaniei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Un discurs istoric , un altfel de om politic si o revelatie la nivel european . Daca Maia Sandu va continua ce a inceput, avem poate cel mai bun candidat la Presedintia Romaniei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: