12 noiembrie, 2021

YouTube video
Intervenția de la Conferințele CursDeGuvernare / 9.11.2021

Vă prezentăm cele mai importante declarații Gildei LAZĂR, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe şi bănci din Parlamentul României, în cadrul Conferinței CursDeGuvernare Bugetul și fiscalitatea: la ce să se aștepte economia, scenariile noii paradigme fiscale ale anului 2022” (09.11.2021).

Principalele declarații:

  • Întrebarea este: ce așteaptă bugetul de la noi, marii contribuabili? Bugetul așteaptă contribuții din ce în ce mai mari și, în perioada de pandemie, industria pe care o reprezint, o industrie foarte solidă și extrem de conservatoare, s-a dovedit rezilientă. Am reușit practic să creștem contribuția la buget anul trecut, în pandemie. De ce? Pentru că sistemul legislativ nu a fost tulburat, pentru că s-a redus contrabanda și pentru că vânzările legale au crescut.
  • Contribuția noastră la buget, a celor 4 companii din industria tutunului, s-a ridicat la 17, 5 miliarde de lei, deci peste 3,5 miliarde euro. Ceea ce reprezintă 12% din PNRR, cu împrumuturi cu tot. Pentru a încasa acești bani, guvernul nu trebuie să facă nimic, decât să ne asigure un cadru normal de funcționare. Nu sunt deci nici condiționalități, nici reforme. Ceea ce am cerut noi și cerem în continuare nu este decât un cadru normal de dialog. Pentru că suntem foarte puțini, suntem importanți pentru buget și pentru că orice deviere de la cele stabilite poate să ducă la pierderi.
  • Suntem o industrie legală chiar dacă se încearcă denormalizarea acestei industrii. Suntem, ca să zic  așa, o industrie ”sănătoasă” pentru economie: 75% din prețul unui pachet de țigarete înseamnă taxe pe care le plătim, de obicei, anticipat, înainte ca produsul să fie vândut de multe ori- după ce produsul iese pe poarta fabricii, acciza și TVA devin exigibile.
  • Contribuim pozitiv și la balanța de plăți. Exporturile de produse din tutun sunt din ce în ce mai mari. România este al treilea mare producător de produse din tutun din UE după Germania și Polonia. Contrabanda a scăzut și sperăm să menținem acest nivel scăzut cât mai mult timp. Anul trecut, în pandemie așadar, contribuțiile noastre au crescut, la acciză cu aproape 11%. Anul acesta, pe primele 9 luni, au crescut din nou cu aproape 14%.
  • Nu cerem prea mult, cerem doar un cadru normal de dialog și puțină predictibilitate. Anul trecut, ASE și INACO au realizat un studiu de impact- ”Contribuția tutunului la dezvoltarea economiei românești” din care a rezultat că, într-un scenariu de scădere accentuată, contribuția s-ar reduce cu aproape 2 miliarde euro. Într-un scenariu de creștere moderată, cum a fost anul acesta, contribuția ar putea să crească la aproximativ 2% din PIB, la peste 4,5 miliarde euro. Iar într-un scenariu optimist, de creștere susținută, contribuția ar putea ajunge la 5,7 miliarde euro.
  • Ce e de făcut? Dialog, consultare, măsuri echilibrate și proporționale, stabilitate legislativă. Suntem o industrie conservatoare, dar o industrie a cărei denormalizare se încearcă. Anul trecut a fost dezbaterea unui proiect foarte radical în Parlament, cu o mulțime de interdicții. În final, proiectul a fost respins, dar noi ne așteptăm ca acest proiect să reapară.
  • În domeniul fiscal, ce înseamnă predictibilitate? Din 2002 și până acum au existat calendare de creștere a accizei, de obicei pe 5 ani. Calendarul actual a expirat calendarul, deci pentru anul viitor nu se știe ce se va întâmpla și, ne așteptăm la creșteri de taxe după perioada de criză. Mai ales în această volatilitate extremă în mediul politic.
  • Din păcate, nu am avut cu cine să discutăm. Am avut un ministru al Finanțelor care a plecat, am avut un interimar, acum avem un alt ministru interimar. Ne așteptăm să se întâmple ceva și am fi vrut să nu se întâmple ca de obicei, între Crăciun și Anul Nou, mai ales că ponderea accizei în preț a scăzut sub 60% din cauza cursului de schimb. În mod normal, ar trebui să crească din nou acciza de la 1 ianuarie, dar momentan nu e niciun semn, de nicăieri. Nu știm dacă se va întâmpla, nu știm dacă rămânem pe ce scrie acum în Codul fiscal- adică doar o schimbare minoră în structură de la 1 aprilie, dar fără o creștere a accizei de la 1 aprilie.
  • Asta e tot ce așteptăm noi de la autorități: predictibilitate și stabilitate legislativă pentru ca contribuția noastră la buget să crească.

Citește și slide-urile de prezentare ale Gildei Lazăr: AICI


Sesiunea de Q&A:

Moderator: Cât din piață e la contrabandă?

Gilda Lazăr: Acum este la 8,3. Minimum a fost 7,7 acum 2 luni. Nu a mai fost un astfel de nivel de acum 15 ani. În 2019 era 14,3.

Moderator: Cum vedeți legătura dintre taxarea viciului și sistemul de sănătate?


Gilda Lazăr: Nu noi trebuie să vedem o astfel de legătură. Taxarea tutunului, spre deosebire de taxare în general care intră sub subsidiaritate, este stabilită într-o Directivă europeană care prevede că 60% din preț trebuie să fie acciză, la care se adaugă TVA. În momentul de față, taxarea la produse de tutun este de circa 75% din preț. Cum își împarte guvernul veniturile este strict problema de administrare a guvernului. După cum bine știți, legislația românească prevede încă din 2005 desființarea fondurilor speciale. Din nou, cum își împarte guvernul guvernului e strict treaba statului. Noi suntem o industrie, noi nu cerem investiții din partea statului, noi investim și plătim taxe.

Conferința integrală:

YouTube video

Parteneri:

AmCham Romania, ARPIM, Biriș-Goran, Catena, JTI, PwC

Parteneri de comunicare:

Project-e, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders (RBL), CFA Society Romania, APAR – Asociatia pentru Antreprenoriat Romania, EURACTIV.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: