luni

15 iulie, 2024

16 mai, 2024

Președintele RetuRO SGR, Gemma Webb, spune că, până acum, sunt 1,5 miliarde de ambalaje puse în piață.” Previziunea este de 7 miliarde de ambalaje în întreg anul în România- vorbim de sticlă, plastic și de aluminiu. Azi avem capacitatea de a prelucra 3 miliarde anual, deci jumătate, dar în curând vom egala capacitatea de prelucrare cu cea de punere în piață”, asigură Gemma Webb. Declarațiile au fost făcute la Conferința CDG de miercuri, 15 mai, de la Palatul Parlamentului, cu tema ”Cum accelerăm economia circulară a României – de la SGR la dezvoltarea sectorială a reciclării”.

Cele mai importante declarații:

  • Înainte de a discuta despre dificultățile SGR e important să vedem imaginea de succes și spre ce ne îndreptăm. Trebuie să avem întotdeauna în minte spre ce ne îndreptăm- odată ce știm încotro ne îndreptăm și importanța drumului, totul e posibil.
  • În primul rând, imaginea de succes este să facem din reciclare o componentă a vieții fiecăruia din România, să atingem ținta europeană pentru reciclare și să avem o Românie mai curată și mai verde. Aceasta e imaginea succesului.
  • Dificultăți, sigur, avem. Vorbim de una dintre cele mai complexe inițiative care se implementează în România în domeniul economiei circulare și al reciclării. Discutăm de implicarea tuturor cetățenilor români, a 80.000 de comercianți, 4.000 de producători și importatori și de autorități care au trebuit să colaboreze pentru a pune în funcțiune acest sistem.
  • Trebuie precizat că sistemul SGR din România este al doilea cel mai mare sistem, după cel din Germania, și, foarte important, este cel mai mare sistem deplin integrat de garanție returnare din lume. Trebuie să ținem cont de aceste realități.
  • Acum, în termeni de provocări, având în minte acest nivel de complexitate, ca să facem funcțional acest sistem, să obținem această schimbare de mentalitate, a trebuit mai întâi să construim infrastructura. Ca să implicăm consumatorii a trebuit să asigurăm un acces facil al acestora la sistem. Ce am construit noi- RetuRO-  a fost această infrastructură, care a implică folosirea celor mai noi tehnologii și amplasarea în toată țara a facilităților moderne de numărat și de sortat.
  • Avem în acest moment patru astfel de centre, cel din București a fost inaugurat ieri (marți- n. red.). În acest moment, capacitatea de procesare este de 3 miliarde de recipiente. În următoarele luni vom mai deschide alte trei centre.
  • Procesul de colectare de la retaileri- am început acest tip de colectare, în ultimele 3 luni am adunat 350 milioane de recipiente, iar creșterea va fi una exponențială.
  • Trebuie să precizez: poporul român este în acest moment ”eroul” pentru că participă activ în acest proces, dorește să facă diferența. Rata de creștere a colectării este incredibilă- în aprilie a fost dublă față de martie și zilnic înregistrăm creșteri semnificative.
  • În ceea ce privește provocările, da, vorbim de cea mai mare inițiativă, e  imensă și implică toți locuitorii țării. Starul s-a dat în noiembrie anul trecut, acum 5 luni, cu un sistem nou care a implicat schimbări de comportament. Am avut câteva probleme, dar e ceva normal…Dificultăți, deocamdată, întâmpinăm la colectare. Gândiți-vă că e ceva ce nu s-a mai făcut anterior. Am început colectarea la 30 noiembrie și a trebuit să colaborăm cu 80.000 de comercianți. Pe măsură ce avansăm descoperim probleme pe care le rezolvăm. Cu fiecare zi sistemul devine mai bun. Am menționat, datele la zi arată că am colectat 350 milioane de recipiente, am procesat și am vândut deja reciclatorilor primele materiale  care vor fi reintroduse în sistem.
  • Deci SGR funcționează. Așa cum am văzut și în alte țări, probleme apar și vor continua să apară probabil în următoarele 6 luni. E ceva normal. Toate celelalte piețe au experimentat aceleași probleme. Peste tot e la fel, începi ceva de la zero și înveți pe parcurs ce e de făcut. Ce a fost fantastic aici, în România, a fost cooperarea tuturor- producători, retaileri, HoReCa, autorități, toți au cooperat pentru a rezolva problemele.
  • Dacă ne uităm cum au evoluat celelalte piețe, e important să avem această comparație, atunci pot spune că într-un interval de 18-24 de luni toate au atins un prag de 80-90% reciclare. Cred că anul viitor și România va atinge aceste praguri. Repet, rata de creștere aici e fantastică. E o inițiativă complexă, dacă vom continua coalaborarea atât de bună și infrastructura se va dezvolta vom atinge acele ținte stabilite de UE.
  • Până acum sunt 1,5 miliarde de ambalaje puse în piață, primim estimări în fiecare lună. Previziunea este de 7 miliarde de ambalaje în întreg anul în România- vorbim de sticlă, plastic și de aluminiu. Azi avem capacitatea de a prelucra 3 miliarde anual, deci jumătate, dar în curând vom egala capacitatea de prelucrare cu cea de punere în piață.
  • Sistemul este nou, iar responsabilitatea RetuRO nu este doar aceea de a dezvolta infrastructura de colectare și de prelucrare, ci și de a colabora cu producătorii, retailerii și cu importatorii pentru a-i îndruma să respecte prevederile sistemului. O zonă importantă în care ne vom concentra în următoarele luni sunt retailerii, cei mai mici, independenții și HoReCa.
  • Am lansat de curând o aplicație pentru retaileri mici care le permite lansarea de comenzi pentru colectarea pungilor cu deșeuri adunate de ei. Asta se va realiza automat. Apoi, în afară de seminarii și educație door-to-door, începem pe 20 mai un turneu în întreaga țară, în sate, și localități mai mici pentru a capacita retailerii locali, pe care vrem să îi ajutăm să devină activi în acest sistem. Este ceva esențial pentru afacerile lor. Au nevoie să fie capabili să determine consumatorii să revină în magazinele lor pentru a returna ambalaje și cumpere mai departe din magazinele lor.
  • În ceea ce privește HoReCa, pentru că este puțin diferit, sunt cantități mult mai mari de sticlă, încercăm să eficientizăm lucrurile. Și aici ne vom implica în următoarele luni pentru a crește și aici eficiența.

Partener instituțional:

Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic, Camera Deputaților, Parlamentul României 

Parteneri:



Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: