Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susținut o prezentare în cadrul conferinței #CovidAgri: Cum (re)învățăm România să se hrănească. Resetarea agriculturii și scurtarea lanțului de la producător la consumator și a răspuns, la final, mai multor întrebări transmise de cei care au urmărit evenimentul online. Temele pe care a răspuns se referă la prețurile de dumping din import la unele produse, la scumpirea pâinii și la accesul pe piață al micilor producători.
Prezentarea integrală din conferință (VIDEO):
O serie de declarații importante ale ministrului, aici: https://cursdeguvernare.ro/adrian-oros-anunta-lista-de-prioritati-a-agriculturii-si-da-un-sfat-cereti-in-magazin-produse-romanesti-daca-nu-gasiti-cautati-in-alta-parte.html
La finalul intervenției a răspuns la la o serie de întrebări din public.
Legat de valorificarea producției pe piața locală pe principiul lanțurilor scurte, ministrul Oros a spus: „Îi sfătuiesc pe toți emicii fermieri să intre în aceste cooperative, iar legea cooperativelor care oferă niște facilități fiscale importante ar trebui să îi facă foarte repede pe cei mici și mulți să participe. Cooperativele rezolvă foarte multe probleme, mai ales vânzarea și comercializarea”. Acesta a mai precizat că Ministerul va continua să finanțeze, pe perioada de tranziție între actualul și următorul cadru financiar european, măsurile care au fost accesate și au avut impact, inclusiv cea referitoare la capacități de stocare și procesare.
O întrebare s-a referit specific la măsura 16.4 – sprijin acordat pentru cooperare pe orizontală și verticală – Oros a spus că banii europeni s-au terminat pe această axă dar și ea va continua să fie finanțată, până când noul cadru financiar va intra efectiv în funcțiune.
Legat de prețurile de dumping din import, Oros a declarat: „Eu, ca minister nu am nicio explicație cum pot cei din Polonia să vină cu prețuri atât de mici la carnea de p
ui; putem numai să facem niște presupuneri”.
O altă întrebare a vizat estimarea federației Sindalimenta potrivit căreia pâinea s-ar putea scumpi cu până la 25%.
„Prețul oricărui produs depinde de foarte mulți factori, depinde ce se va întâmpla cu recolta în Europa și în lume, de durata și evoluția acestei pandemii și dacă va afecta producția. Până acum n-a avut un efect negativ asupra producției, din contră, avem la unele stocuri foarte mari din motive precum schimbarea comportamentului de cumpărare, închiderea lanțurilor Horeca. Monitorizăm stocurile, producția și ne asigurăm că stocurile de cereale vor fi suficiente și vom veni în sprijinul industriei de panificație astfel că dacă va fi un impact să fie cât mai mic asupra prețului la pâine”, a explicat Oros.
Articolul cu concluziile VIDEO CONFERINȚEI din 12 mai poate fi găsit aici (LINK)
Articolul cu înregistrarea video integrală și live text – cu declarațiile speakerilor, aici (LINK)
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federației PRO AGRO și Asociației Fermierilor din România.