sâmbătă

27 aprilie, 2024

6 iulie, 2023

Podul peste Dunăre care leagă Brăila de Tulcea, una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură realizate vreodată în România, a fost inaugurat joi, după două amânări succesive ale termenului de finalizare.

(Citește și: ”Podul de la Brăila – caz de manual: despre responsabilitatea funcționarului guvernamental”)

Proiectul nu este însă complet finalizat: drumul principal de legătură cu malul din Tulcea va fi gata abia la final de an, dar Transporturile au găsit o soluție pentru ca panglica să fie tăiată în această vară – un ”drum scurt” de legătură cu actualul Drum județean.

Cu 4,3 m mai lung decât Golden Gate din San Francisco, al treilea ca lungime din UE

Podul de la Brăila – supranumit ”Golden Gate de România” – este un pod suspendat de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri (Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri).

Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și candidează pentru statutul de cele mai înalte construcții din România.

A fost o investiție de aproape 700 de milioane de euro.

(Citește și: ”Cu Codul fiscal pe masă: Astaldi cere mai mulți bani și mai mult timp pentru construcția podului de la Brăila)

Este al treilea pod suspendat ca lungime din țările UE. Cel mai lung pod din UE se află în Franța, cel mai înalt în Portugalia, iar podul cu cea mai mare deschidere centrală se află în Danemarca.

Podul de la Brăila este unul exclusiv pentru traficul rutier, iar pietonii și bicicliștii nu au acces pe pod.

Fir de oțel cât să înconjoare de 2 ori Pământul

Podul este proiectat să aibă o durată de viață de 120 de ani, iar în primii 5 ani nu se va plăti taxă de trecere.

La realizarea podului au fost folosite aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, îndeajuns cât să înconjoare pământul de două ori.

Aceste fire subțiri de oțel au fost împletite și au format 16 toroane care alcătuiesc două cabluri principale cu o lungime de doi kilometri fiecare. Fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și este ancorat în blocuri de ancoraj pe fiecare mal.

Greutatea totală a celor două cabluri este de peste 6.700 tone, iar garanția oferită de constructorul japonez al cablurilor este de 120 de ani.

Datele contractului

  • Lungime: Pod + Drum Brăila – Jijila (19 Km) , Drum legătură DN22 Smârdan Măcin (4,3 km)
  • Valoare totală a investiției: 3,4 miliarde lei (din care fonduri europene nerambursabile: 1,6 miliarde lei.)
  • Constructor: We Build (fost Astaldi – Italia) – IHI Infrastructure System (Japonia)
  • Contract semnat: 15.01.2018
  • Termene: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție
  • Lucrări începute: decembrie 2018
  • Autorizații de construire drumuri de legătură: emise în martie/mai 2021
  • Stadiu fizic realizare (iulie 2023): pod – 97% / drumuri – 80%

Parte a unui proiect din Masterplan care se finalizează în 2030


În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord.

Podul este construit kilometrul 165+800 al Dunării și a devenit ultimul pod peste fluviu înainte de vărsarea acestuia în Marea Neagră.

Podul de la Brăila – o idee apărută în 1980

Ideea a apărut în anii 1980, când au fost analizate 3 amplasamente posibile. În 1996 s-a efectuat un studiu de prefezabilitate pe baza ideilor avansate cu un deceniu în urmă.

Un prim studiu de fezabilitate a fost efectuat în 2001, intitulat „Construcția unui pod peste Dunăre în zona Brăila”, elaborat de JETRO (Japan External Trade Organization), în colaborare cu IPTANA București, în vederea obținerii unui împrumut de la statul japonez.


A urmat studiul de fezabilitate „Construcția unui pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila” elaborat în anul 2003 de IPTANA, alcătuit după normele românești, pentru care s-au obținut acorduri și avize. Dintre variantele menționate s-a selectat cea propusă de către IPTANA.

Studiul va fi reactualizat în anii 2015–2016, și aprobat în 2017 de CNAIR și Ministerul Transporturilor din România. În același an, s-a demarat licitația, la care s-au primit două oferte, câștigătoare fiind stabilită în octombrie 2017 asocierea Webuild – IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd.

Declarațiile oficialilor

La ceremonia de inaugurare a podului suspendat peste Dunăre de la Brăila au participat președintele Klaus Iohannis, Comisarul european Adina Vălean, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, fostul premier și actual președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, și fostul premier și actual europarlamentar Mihai Tudose.

În discursul de la inaugurare, președintele Klaus Iohannis a afirmat: ”Podul care intră astăzi în circulație reprezintă un prim pas deosebit de important în atingerea unor obiective privind conectivitatea, fluidizarea traficului de tranzit și siguranța rutieră. Acest proiect reprezintă, totodată, măsura unei bune cooperări, deopotrivă naționale și internaționale.”

Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, a declarat: „Podul de la Brăila, unul dintre cele mai mari și mai sofisticate tehnic din Europa, este un proiect de succes atât pentru România, cât și pentru UE. Această nouă conexiune de transport va duce la dezvoltarea economică în comunitățile din vecinătate și va avea un impact pozitiv pentru regiunile Dobrogea și Moldova. În plus, podul are o importanță sporită în contextul geopolitic actual, al războiului din Ucraina.”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat: ”Prin inaugurarea acestui pod, spectaculos, de altfel, România transmite Europei și lumii întregi un mesaj clar. Iar acest mesaj este că vrem, știm și mai ales putem să ne construim destinul ca o națiune europeană puternică și mândră!”

Ministrul Sorin Grindeanu a transmis: ”În 2014, puţini credeau în reuşita acestui proiect. Iată că la 6 ani distanţă suntem aici împreună să deschidem circulaţia pe acest pod care leagă cele trei regiuni istorice. Acest pod până la urmă este dovada că statul român ştie să investească şi să atragă bani europeni, ştie să abordeze strategic dezvoltarea regiunilor din România şi mai ales ştie să creeze oportunităţi pentru noi locuri de muncă.”

Circulație închisă pe timp de noapte, până în noiembrie

Circulația peste pod se deschide la ora 13.00, dar 8 ore mai târziu va fi din nou închisă. Noaptea, în intervalul orar 21.00 – 06.00, de luni până vineri, circulația pe podul de la Brăila va fi suspendată, a anunțat Poliția Rutieră.

Restricția se aplică până la finalizarea legăturii ”normale” cu Tulcea, adică până pe data de 30 noiembrie 2023.

În weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă, precizează Infotrafic.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: