joi

25 aprilie, 2024

23 mai, 2023

Obligațiunile și titurile de valoare ale guvernului grec au avut o evoluție pozitivă luni, impulsionate de votul popular pentru conservatorii eleni, în favoarea premierului pro-business Kyriakos Mitsotakis, care a devansat clar opoziția la alegerile parlamentare desfășurate duminică.

Partidul de centru-dreapta a lui Mitsotakis, Noua Democrație, a câștigat 41% din voturi, față de 20% acordate partidului de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras. Chiar dacă Mitsotakis nu a reușit să obțină majoritatea în parlament, analiștii se așteaptă ca va reuși să formeze un guvern monocolor după viitoarele alegeri care se vor organiza aproximativ într-o lună, transmite Bloomberg.

Analiștii și investitorii consideră alegerile drept unul dintre ultimele obstacole care se mai aflau în calea țării de a-și redobândi ratingul investițional, pierdut în urmă cu 13 ani în timpul crizei datoriilor subprime și a măsurilor dure de austeritate adoptate pentru micșorarea datoriei publice. Anul trecut Grecia a înregistrat cea mai rapidă scăderea a datoriei raportate la PIB din Europa.


„În special, focusul continuă asupra îmbunătățirii mediului de afaceri și a stabilității sectorului bancar, împreună cu implementarea etapelor convenite și a reformelor în cadrul Planului național de redresare al Greciei, va sprijini creșterea economică”, a declarat Steffen Dyck, vicepreședinte al Moody’s, într-o declarație pentru Bloomberg.

Dyck a continuat: „Împreună cu angajamentul față de consolidarea fiscală și cu excedente primare în creștere, acest lucru îmbunătățește perspectivele unei reduceri mai rapide a greutății datoriei publice a Greciei”.

După ani de măsuri de austeritate pentru a reduce datoria guvernamentală, alegătorii consideră că planul lui Mitsotakis de a reconstrui Grecia va pune țara pe o traiectorie de succes.

„Noua Democrație are aprobarea poporului să guverneze singură.


„Știu câtă muncă avem în față, ceea ce necesită un guvern care să creadă cu adevărat în reforme și care are capacitatea de a le implementa”, a spus Mitsotakis duminică seara.

Drept urmare, indicele general al Bursei de Valori din Atena a crescut cu aproape 7% — cel mai înalt nivel din aproape un deceniu.

De asemenea, obligațiunile grecești au evoluat pozitiv, randamentul celor cu maturitatea la 10 ani scăzând la 3,91%.

„Rezultatele au fost cu mult peste așteptările pieței, Noua Democrație fiind câștigătoare clară”, a declarat Alevizos Alevizakos, director general al Axia Ventures Athens.

Dacă Mitsotakis va câștiga noul tur al alegerilor, planificate pentru iunie sau iulie, acest lucru va permite partidului său să-și consolideze victoria și să obțină o guvernarea cu majoritate absolută în parlament.

Perspectiva ca Mitsotakis să obțină majoritatea parlamentară pentru cel de-al doilea mandat al său diferențiază Grecia de majoritatea vecinilor săi, care au văzut că partidele se fragmentează într-un deceniu care a inclus o criză financiară, o pandemie globală și revenirea războiului în Europa.

Premierul spaniol Pedro Sanchez conduce o coaliție minoritară dependentă de alianțe ad-hoc pentru a putea legifera. Giorgia Meloni are nevoie de o coaliție de trei partide pentru a putea guverna în Italia. Chiar și în Germania, unde formarea unei coaliții face parte din tradiția politică, Olaf Scholz conduce primul guvern format din trei partide după mai bine de jumătate de secol.

Sistemul electoral prezidențial al Franței îl aduce pe Emmanuel Macron într-o situație excepțională, deși chiar și el și-a pierdut majoritatea parlamentară la începutul celui de-al doilea mandat.

„Noua Democrație este cel mai mare partid de centru-dreapta din Europa”, a spus Mitsotakis imediat după victoria sa de duminică.

Alegătorii au votat în mod special pentru transformarea economică a Greciei, care a revenit la PIB-ul avut înainte ca Grecia să intre în incapacitatea de a-și plăti datoria publică în 2010. Șomajul s-a redus la mai bine de jumătate față de vârful de 28% iar acțiunile și obligațiunile au crescut la bursă.

Alegerile demostrează că mulți greci vor continuitatea reformelor.

Ei doresc un guvern care să ducă o politică fiscală sustenabilă, pe care a urmat-o Grecia înainte de pandemie și să continue să profite din plin de fondurile Uniunii Europene care ajută la stimularea creșterii economice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: