sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2012

Candidatul socialist François Hollande devine al şaptelea preşedinte al Republicii franceze. Ales cu 51.67% din voturi, la treizeci şi unu de ani după François Mitterrand, el îl bate pe Sarcozy cu 1,2 milioane de voturi.

Publicaţia Spiegel titrează că „un nou preşedinte francez, predestinat să dezamăgească”, a fost ales duminică seara şi scrie despre actualul cuplu Merkel-Hollande că „este posibil ca cei doi să fie capabili să creeze o legatură puternică cu caracter personal, chiar mai bună decât cea dintre Merkel şi Sarkozy”.

„Într-un anumit sens, s-ar putea descrie cum că Hollande este un Merkel francez: el este un pragmatic mai degrabă decât un ideolog, iar ca un economist care a predat la universitatea de elită Sciences Po, Hollande împărtăşeşte de asemenea cunoştinţele ştiinţifice ale lui Merkel”, mai precizează Spiegel.


Le Figaro citează Financial Times Deutschland, care evocă un “punct de cotitură, în special pentru Angela Merkel”. Cancelarul german este văzută ca un apostol al rigorii pentru a combate criza datoriilor, iar ea nu şi-a ascuns sprijinul pentru deja fostul preşedinte Nicolas Sarcozy.

Cotidianul economic precizează că „cererea lui François Hollande de a completa un pact fiscal cu măsuri de creştere afectează supremaţia cancelarului în Europa”.

Tagesspiegel Berlin, publicaţie de stânga, vede cum că Franţa “părăseşte simbolic Europa de Nord pentru cea de Sud, în ceea ce priveşte eliminarea disciplinei fiscale”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După cum scrie cotidianul, Germania este lăsată cu “aliaţi mici, prea mici”.


Pentru Stuttgarter Zeitung, în cazul în care victoria socialistului marchează “începutul unei noi ere”, Franţa nu va putea ceda Germaniei în ceea ce priveşte austeritatea. “Este important ca Franţa să avanseze în Europa, dar ea nu este suficient de puternică pentru a-şi impune voinţa”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: