vineri

26 aprilie, 2024

17 mai, 2012

USL va susţine în Camera Deputaţilor un amendament prin care minorităţile care au o pondere de minimum 6% într-un judeţ să obţină automat un loc în Parlament din partea judeţului respectiv, chiar dacă nici un candidat a acelei minorităţi nu câştigă alegerile dintr-un colegiu uninominal al circumscripţiei respective, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

Prin amendamentul care va fi depus la proiectul de lege iniţiat de Ponta şi liberalul Crin Antonescu de introducere a votului majoritar într-un singur tur la legislative, minorităţile semnificative îşi trimit automat în Parlament cel mai bine clasat candidat în alegeri, deşi acesta nu a câştigat colegiul.

„Ultima modificare pe care noi suntem dispuşi să o susţinem se referă la introducerea unei prevederi speciale pentru judeţele în care există o minoritate semnificativă, de 6%. Din punctul nostru de vedere, reprezentarea minorităţilor, chiar şi acolo unde prin sistemul de colegii, minoritatea fiind dispersată, nu se câştigă un colegiu, se poate face prin această prevedere”, a spus Ponta.


Liderul PSD, copreşedinte al USL, a explicat că astfel se asigură reprezentarea minorităţii româneşti în Harghita şi Covasna şi a minorităţii maghiare în alte judeţe decât cele în care câştigă de regulă alegerile legislative – Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Satu Mare şi Sălaj. În schimb, premierul a subliniat minorităţile naţionale altele decât cea maghiară vor avea mai departe la dispoziţie rezervate18 locuri în Camera Deputaţilor.

Ce măsuri mai susţine ponta pentru alegeri:

  • USL susţine desfiinţarea pragului electoral.
  • Reîntoarcerea la liste nu este fezabilă în acest moment
  • Scrutinul majoritar în două tururi ”mi se pare o idee foarte bună. Dacă e fezabilă, din punctul nostru de vedere nu este o problemă, dar trebuie să o stabilim cu toţii”.
  • USL nu va susţine votul uninominal în două tururi, însă dacă PDL va veni cu un astfel de amendament, va discuta cu democrat-liberalii şi această posibilitate.
  • Sistemul mixt cum ar fi cel german – în care jumătate dintre deputaţi sunt aleşi pe liste şi jumătate prin vot direct – nu este fezabil, pentru că implică redesenarea colegiilor uninominale. ”Dacă vorbim de sisteme mixte – sistemul german – asta reprezintă în primul rând o redesenare a tuturor colegiilor din ţară, lucru pe care îl considerăm impracticabil”.
  • Votul majoritar (uninominal) aduce majorităţi şi guvernare stabile. ”România are nevoie de majorităţi stabile. Majorităţile instabile a dus la schimbarea de guvern în România”, a mai spus Ponta.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: