Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, într-un interviu publicat duminică de AGERPRES, că Uniunea Social Liberală susține din Opoziție măsurile luate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, dar le va susține și când USL va ajunge la Putere, în vederea unei bune absorbții de fonduri europene.
”Am avut o discuţie cu comisarul european (pentru dezvoltare regională, n.r.) Johannes Hahn şi ne-am exprimat dorinţa de a-l susţine, chiar aşa din opoziţie, după aceea de la putere, pe dl Leonard Orban în eforturile pe care el le face ca să asigure şi în următorul mecanism financiar european o cotă importantă pentru România”, a spus Victor Ponta.
Măsurile vizate de USL pentru fondurile UE:
- Trebuie să găsim împreună modul de organizare în România – minister, autorităţi de management, proceduri – ca de data aceasta chiar să folosim banii europeni, să nu-i mai lăsăm la Bruxelles, cum am făcut între 2007 şi 2013, şi sperăm să stabilim împreună, cei aflaţi la putere, cu opoziţia, foarte probabil în 2013 în poziţii inversate, care sunt priorităţile României pentru 2014 – 2020.
- Decizia noastră politică este foarte clară – indiferent de ce culoare politică are primăria sau Consiliul Judeţean de la PDL, de la oricine, eu, Guvern, mă oblig să-i asigur cofinanţarea şi capacitatea de a utiliza acel program european.
Scăderea CAS este prima măsură pe care aș lua-o ca premier, după alegerile din noiembrie
Victor Ponta, candidatul USL pentru funcția de prim-ministru, a mai arătat că scăderea CAS și reducerea cheluielilor publice sunt primele măsuri pe care le-ar lua ca premier, după alegerile din luna noiembrie.
Întrebat ce măsuri alternative ar lua, dacă nu se va face până atunci, majorarea salariilor bugetarilor, Ponta a răspuns: ”Este o problemă de decizie politică, până la urmă, ce vrei să faci, pentru că nu poţi să faci toate lucrurile odată. Eu am mai spus foarte clar, în numele USL, prima măsură pe care aş lua-o, dacă aş fi prim-ministru în noiembrie, ar fi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii din instituţiile publice ale administraţiei centrale şi locale, interdicţia utilizării fondului de rezervă al primului-ministru de a finanţa autorităţi locale pe criterii politice şi asigurarea din bugetul de stat a tuturor cofinanţărilor pentru programele europene”.
Despre majorarea salariilor bugetare în perioada următoare:
”Am văzut declaraţia dlui Franks (Jeffrey Franks, șeful delegației de evaluare a FMI în România – n.r.) şi, sigur, FMI are un anumit tip de abordare în completare cu Comisia Europeană. Ceea ce pot spune şi ceea ce e corect este faptul că poate fi vorba, în mod serios şi sustenabil, de o recuperare parţială, din păcate, a veniturilor pierdute de bugetari în 2010 prin decizia de atunci a preşedintelui Traian Băsescu, cu două condiţii.
- În primul şi în primul rând trebuie să spui de unde iei bani, pentru că nu poţi să dai bani dacă nu spui de unde, din care parte din buget se taie aceşti bani. Noi am făcut nişte propuneri, sigur, la acele investiţii politice pentru tot felul de piscine şi telegondole. Fie nu mai dai voie Fondului de rezervă a primului ministru, aşa cum făcea Emil Boc, şi sper să nu mai facă premierul Ungureanu, să finanţeze în campanie electorală primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene ai PDL şi UNPR.
- A doua condiţie este ca, de acum, când dai nişte bani în plus, să iei acele măsuri economice care să mă asigure pe mine ca cetăţean român şi după aceea ca Opoziţie, care probabil va fi la putere, că această revenire este sustenabilă, este serioasă, adică vor fi bani şi în 2013 şi 2014. Pentru că nu poţi să le spui oamenilor că le dai ceva în 2012 şi, după aceea, că nu mai sunt bani. Asta înseamnă că trebuie să reduci contribuţiile de asigurări sociale, trebuie să reduci gradul de fiscalitate, trebuie să simplifici modul de realizare a investiţiilor străine şi româneşti din zona privată”.
Firma canadiană de la Roșia Montană a găsit lobbyști inclusiv în PSD
Liderul social-democrat se declară împotriva proiectului minier cu cianură de la Roșia Montană în condițiile în care nu sunt clarificate aspecte legate de protecția strictă a mediului și beneficiul statului român, însă remarcă facptul că firma canadiană Gabriel Resources, dezvoltatorul principal al proiectului, a găsit lobbyști inclusiv în PSD.
”E foarte clar că în acest moment firma de la Roşia Montană are în Traian Băsescu un lobby-ist politic care este direct interesat în acel proiect şi cred că a găsit lobbyşti în toate partidele, inclusiv în partidul meu, că a cumpărat toată zona de publicitate de pe piaţa media”, a spus Ponta, la AGERPRES.
El s-a exprimat îmnpotriva lobbyului politico-economic privind acest proiect.
”Lobby-ul politic în SUA e reglementat de lege – cum face o companie, cum procedează un om politic, ce sprijin îi dă în campanie şi de ce acel om politic, pentru că sprijină o campanie, primeşte un proiect. La noi totul se face pe sub masă. Lucrul acesta este profund ilegal şi profund incorect, aşa încât Roşia Montana, după ce rezolvăm cele trei puncte, printre care implicarea în finanţarea care îl priveşte şi pe Traian Băsescu, mai discutăm”, a afirmat Ponta.
Condițiile lui Ponta pentru extragerea aurului de la Roșia Montană:
- Standarde şi garanţii europene, nu de alt tip, privind protecţia mediului. Avem accidentul de la Baia Mare, avem experienţe nefericite şi nu poţi să vinzi astăzi fără să te gândeşti la copiii tăi de mâine.
- Trebuie stabilit foarte clar care este interesul şi câştigul statului român dintr-un astfel de proiect. Nu spui că laşi exploatarea unor firme canadiene şi statul român nu câştigă nimic.
- La fel de important – trebuie lămurit care este rolul în România al lobbyului politic al unei firme private.
3 răspunsuri