La obiect

Industria în PIB – în statele UE. Problemele de la productivitate în România

În 2018, industria și-a menținut, la limită, prima poziție între sectoarele economice ale UE din punct de vedere al valorii adăugate brute (VAB). Cu 19,1%,… Mai mult

28.10.2019

Chestiunea

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan,… Mai mult

27.10.2019

La obiect

O măsură pentru 7 milioane de viitori pensionari: aducerea contribuției la pilonul II de pensii la nivelul legal

Potrivit atr.43, alineatele 2 și 3 din legea 411/2004, amendate prin OUG 112/2007, contribuțiile ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul salarial… Mai mult

27.10.2019

La obiect

Măsurile economice și fiscale din programul cu care Guvernul Orban cere învestirea în Parlament

Din programul de guvernare al echipei cu care premierul desemnat Ludovic Orban va cere învestirea Parlamentului se remarcă următoarele măsuri economice și fiscale considerate urgente:… Mai mult

24.10.2019

Cronicile

Victor Ponta – sub control judiciar într-un nou dosar. Procurorii: fostul lider PSD ar fi primit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiță pentru a-l desemna candidat eligibil al PSD la parlamentare

de Vladimir Ionescu 6.9.2016

ponta dna ploiesti UPDATE: Sebastian Ghiţă a fost şi el pus sub urmărire penală, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Şi împotriva lui s-a dispus control judiciar pentru 60 de zile.

UPDATE: Victor Ponta este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și de complicitate la infracțiunea de spălare de bani, potrivit unui comunicat al DNA.

Comunicatul nu menționează numele lui Sebastian Ghiță (omul de afaceri) sau Tony Blair (personalitatea politică străină), cele două persoane despre care este vorba în acest caz, însă surse apropiate anchetei spun că este vorba de cei doi.

De asemenea, fostul premier a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia poate fi contestată.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații, spune DNA:

  • să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la Direcția Generală de Poliție a Mun. București – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat
  • să nu părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent;
  • să nu se apropie de alte persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
  • să nu facă declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați în cauză
  • să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Comunicatul DNA cu faptele de care este acuzat Victor Ponta:

Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați.

Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine.

Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare.

Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil.

Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte.

Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obținerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel și pentru formațiunea politică reprezentată de către acesta, conform înțelegerii avute, omul de afaceri a fost confirmat, de către președintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din județul Prahova.

Confirmarea listei cu propunerile candidaturile pentru ocuparea funcției de deputat sau senator, înaintate de organizațiile județene sau de sector ale partidului, intra în atribuțiile lui Ponta Victor Viorel, în calitate de președinte, conform statutului formațiunii politice.

De altfel, în urma alegerilor, omul de afaceri a și dobândit calitatea de deputat în Parlamentul României.

De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.

În acest context, în condițiile în care legea partidelor politice și legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcții de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competență profesională si probitate.

Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia.

UPDATE 12.00: Cel de la care ar fi primit bani pentru a-l trece pe listele de candidați la parlamentarele din 2012 ar fi chiar Sebastian Ghiță.

În schimb, Ghiță a sponsorizat venirea lui Tony Blair în România, potrivit unor surse Realitatea Tv.

Ponta este acuzat că în 2012 ar fi primit de la Sebastian Ghiță, printr-un intermediar, suma de 200.000 de euro pentru a-l nominaliza drept candidat PSD la alegerile parlamentare. Ulterior, Ghiță a devenit deputat PSD în Colegiul 4 Prahova (zona Păulești-Slănic).

***

Știrea inițială:

Victor Ponta și Sebastian Ghiță vor fi audiați marți la Serviciul Teritorial DNA Ploiești într-un nou caz de corupție. În dosar, afirmă Sebastian Ghiță, este vehiculat și numele fostului premier britanic Tony Blair.

Fostul premier a ajuns la Ploiești, dar Sebastian Ghiță participă mai întâi la un nou termen dintr-unul din cele două dosare în care este trimis deja în judecată. Este vorba de dosarul în care este judecat alături de fostul primar Iulian Bădescu (cel căruia i-ar fi dăruit o vilă pentru ca edilul să sponsoriseze echipa de baschet Asesoft).

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, Victor Ponta are calitatea de suspect şi este acuzat de folosirea autorităţii şi influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite.

Fostul premier ar fi acuzat că ar fi primit bani pentru a pune o anumită persoană pe listele parlamentare la alegerile din 2012.

Victor Ponta nu ar fi luat banii de la politicianul respectiv în mod direct, ci printr-un intermediar.

Întrebat, la intrarea în DNA Ploieşti, ce va face acolo, Ponta a răspuns “semnez condica”, fără să precizeze în ce calitate se află la DNA sau dacă este vorba despre un dosar nou.

Reamintim că tot marți, Baroul București va decide dacă îl va exclude sau nu pe Ponta, după ce fostul premier a rămas fără titlul de doctor în științe juridice, titlu ce i-a permis intrarea fără examen în avocatură.

Sebastian Ghiță a declarat marți, înainte de a intra în ședința de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ),  a declarat: “Din ce am înțeles eu, e vorba de întâlnirea dintre Tony Blair şi Victor Ponta, din 2011,  se vehiculează numele lui Blair”.

Întâlnirea la care se referă  a avut loc, în realitate, în martie 2012, când Tony Blair a participat la un eveniment organizat de Universitatea Româno-Americană privind viitorul Europei.

Atunci, fostul premier britanic s-ar fi oprit mai întâi la sediul PSD, pentru a discuta cu Ponta, după care s-a dus la Palatul Victoria.

The Telegraph scria anul trecut că Marea Britanie cheltuiește aproximativ 16.000 de lire sterline pe săptămână cu vizitele în străinătate efectuate de Blair în calitate de Agent Diplomatic în Orientul Mijlociu.

Publicația l-a acuzat de un posibil conflict de interese, deoarece în aceste vizite el amestecă diplomația cu afacerile, aranjând contracte și relații pentru firma sa Tony Blair Associates.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.9.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Universitatea București și Europa FM îi invită pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă la dezbatere

Vladimir Ionescu

Universitatea București și Europa FM le-a adresat candidaților la alegerile prezidențiale aflați în turul al doilea, Vasilica-Viorica Dăncilă și Klaus Werner Iohannis, invitația de a… Mai mult

Europa

Jean-Claude Juncker: SUA nu va suprataxa importurile de automobile europene

Iulian Soare

Preşedintele în funcție al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că Donald Trump nu va impunenoi tarife vamale asupra importurilor de automobile europene, precizând… Mai mult

Stiri

Contestația în anulare împotriva condamnării lui Radu Mazăre la 9 ani de închisoare, respinsă

Vladimir Ionescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația în anulare formulată de Radu Mazăre împotriva deciziei de condamnare definitivă la nouă ani de… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanţelor a împrumutat 792 mil. lei de la bănci, cu o dobândă de 3,86%

Vladimir Ionescu

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 792 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o… Mai mult

Stiri

CNAS anunță licitații pentru mentenanța sistemului informatic. Valoare estimată: 6,3 milioane euro, plus TVA

Vladimir Ionescu

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat licitația pentru serviciile de administrare, mentenanță, suport tehnic, dezvoltare și help desk aferente sistemelor IT din… Mai mult

Stiri

Instanța a decis falimentul RADET – decizie definitivă

Adrian N Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, luni, falimentul Regiei de termoficare a Capitalei, RADET, menţinând astfel decizia de primă instanţă a Tribunalului Bucureşti. Administratorul… Mai mult

Stiri

Varujan Vosgnian a anunțat sfârșitul alianței ALDE – Pro România

Vladimir Ionescu

Alianța dintre Pro România și ALDE s-a încheiat, a anunțat într-un mesaj pe Facebook purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian. Alianța electorală care l-a… Mai mult