miercuri

24 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2023

Directorul ROMARM Gabriel Țuțu și fostul selecționer al naționalei de fotbal a României Victor Pițurcă au fost reținuți, luni, de DNA.

Cei doi sunt cercetați pentru diverse achiziții făcute de MApN în pandemie. Victor Pițurcă este acuzat de procurorii anticorupție pentru că și-ar fi exercitat influența pentru a-l ajuta pe fiul său, Alex Pițurcă, să obțină un contract cu Ministerul Apărăii Naționale. Directorul ROMARM este cercetat pentru luare de mită.

Acuzațiile DNA:

  • 1. Pe fondul pandemiei generate de COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.r.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
  • Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
  • 2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
  • În schimbul acestor „servicii” Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
  • În contextul menționat mai sus, Gabriel Țuțu ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Libertatea a scris că dosarul DNA are ca obiect un contract de 11 milioane de lei pe care firma lui Alex Pițurcă, PAV Green Energy, l-a încheiat cu MApN.


Informațiile publicate de Libertatea, în urmă cu un an, referitor la această afacere:

  • „MApN a încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar ulterior 98% din bani au mers către PAV Green Energy, firma lui Piţurcă jr.
  • 100.000 de măşti FPP3 din acest contract au fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme
  • MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar apoi părţile s-au împăcat!”

Gabriel Țuțu se află la conducerea companiei de stat Romarm de la sfârșitul lui 2019. Și-a început cariera la Poliția Galați, apoi s-a ocupat de paza combinatului siderurgic, pentru ca din 2003 să lucreze, timp de opt ani, la Serviciul Român de Informații.

Victor Pițurcă a jucat înainte de 1989 la echipa de fotbal Steaua, echipă ce aparținea de MApN.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: