vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2022

Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate și un consilier din instituție au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu pentru una dintre primele achiziții făcute de statul român la începutul pandemiei de COVID-19.

Este vorba despre achiziția a 1.750.000 de măști, un contract în valoare de 50 de milioane de lei acordat firmei giurgiuvene SC Romwine & Coffee SRL. Aceasta vindea cafea și țigări înainte de pandemie.

DNA a anunțat joi, că a dispus începerea urmăririi penale față de Cornelia Nagy, la data faptelor și în prezent președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Mădălina Ioana Hohan, consilier de achiziții publice în cadrul aceleiași instituții publice.


Cele două sunt acuzate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față de SC Romwine&Coffe SRL și față de alte persoane administratori de societăți comerciale, acuzați de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

Precizările DNA

Procurorii au indicii că Nagy Cornelia și Hohan Mădălina Ioana, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un acord cadru între instituția pe care o reprezentau și SC Romwine&Coffe SRL privind achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

„În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC Romwine&Coffe SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru.


Cum SC Romwine&Coffe SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei”, precizează DNA.

Potrivit procurorilor, prin aceste activități ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: