24 noiembrie, 2022

Indicele compozit PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții din zona euro și folosit ca indicator proxi pentru urmărirea activității economice, indică o ușoară îmbunătățire în luna noiembrie, însă acesta s-a menținut sub pragul de 50 de puncte, care separă creșterea de contracție, sugerând că blocul monetar se îndreaptă către o scădere a PIB-ului în ultimul trimestru din 2022.

Indicele PMI din noiembrie a fost de 47,8, în ușoară creștere față de octombrie (47,3). O altă veste încurajatoare este că evoluția prețurilor sugerează că inflația se apropie de vârf și s-ar putea înscrie în curând pe un trend descendent.

”Per ansamblu, datele sugerează o contracție a PIB-ului mai puțin severă în T4 decât scăderea de 0,5% pe care o prognozăm noi. Acestea s-au menținut însă foarte slabe, sugerând că problema inflației care afectează blocul este departe de a fi rezolvată”, notează specialiștii capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Managerii din Germania, mai optimiști privind viitorul, cu toate că situația actuală se deteriorează


Oamenii de afaceri din Germania s-au declarat ceva mai optimiști în noiembrie. Indicatorul Ifo privind climatul de business a urcat de la 84,5 puncte în octombrie la 86,3 puncte luna aceasta.

”În vreme ce companiile au fost ceva mai puțin mulțumite de afacerile lor curente, pesimismul cu privire la următoarele luni s-a redus brusc. Recesiunea s-ar putea dovedi mai puțin gravă decât se așteptau mulți”, semnalează specialiștii institutului german.

În sectorul manufacturier, companiile s-au arătat mai puțin pesimiste cu privire la viitor, cu toate că evaluările privind situația actuală s-au înrăutățit. Comenzile noi au scăzut. O evoluție similară a fost raportat și de companiile din sectorul serviciilor, în vreme ce comerțul și construcțiile au raportat chiar o îmbunătățire ușoară a situației actuale.

”Creșterea indicelui Ifo pentru climatul de afaceri din noiembrie nu schimbă imaginea de ansamblu conform căreia economia germană se va contracta probabil în T4”, avertizează totuși Jack Allen-Reynolds, Senior Europe economist la capital Economics.

Problemele de aprovizionare persistă


Un alt sondaj Ifo a arătat că aproape două treimi dintre producătorii germani se confruntau în continuare cu o penurie de echipamente în octombrie. Nivelul este în scădere față de vârful de la începutul anului, dar încă mult peste maximul de înainte de pandemie.

O evoluție este așteptări a fost raportată și de către Franța, unde climatul de afaceri s-a îmbunătățit în noiembrie, sugerând o evoluție diferită de indicatorii PMI. Cu toate acestea, specialiștii continuă să creadă că situația macroeconomică se va înrăutăți.

”PMI compozit pentru Franța a scăzut sub pragul de 50 pentru prima dată din februarie 2021, ceea ce este sinonim cu o contracție a activității economice, situându-se la 48,8. (…) PMI indică astfel că inflația ridicată și puterea de cumpărare redusă au pus capăt creșterii din sectorul serviciilor care a fost susținută anterior de ridicarea restricțiilor Covid-19. Aceasta marchează sfârșitul aportului serviciilor la creșterea economică pozitivă a Franței, care ar trebui să conducă la o contracție a PIB în trimestrul al patrulea”, avertizează economiștii băncii olandeze ING.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: