joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 ianuarie, 2015

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2014 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a crescut cu 1,76% în termeni nominali față de trimestrul precedent. Venitul mediu lunar pe gospodărie s-a majorat de la 2.452 lei la 2.495 lei, în condițiile în care prețurile s-au diminuat în intervalul iulie – septembrie cu 0,24% (inflația medie anuală consemnată prin IPC pe trimestrul 2 2014).

Venitul mediu pe persoană s-a mărit de la un trimestru la altul cu 1,96% (2,2% în termeni reali, ajustat cu inflația), urmare a reducerii numărului de persoane dintr-o gospodărie de la 2,67 la 2,66. De reținut, datele trimestriale publicate pentru anul 2014 nu sunt comparabile cu seriile din perioadele precedente, deoarece au fost estimate pe baza populației rezidente existente la data de 1 ianuarie 2014.

Click pentru mărire

Creșterea veniturilor bănești la nivelul familiilor, de aproape două procente, a fost una semnificativă. Veniturile bănești au înregistrat un avans ceva mai redus, în timp ce creșterea veniturilor în natură a fost aproape dublă față de media generală, în bună parte din motive sezoniere.

Din acest motiv, creșterea ponderii veniturilor bănești în totalul veniturilor, proces aflat în derulare din anii trecuți, a fost plafonată în apropierea pragului de 85%, recent traversat în trimestrul doi din 2014. Ponderea veniturilor salariale a urcat la 51,8% iar cea care a pierdut teren în termeni relativi a fost ponderea veniturilor din prestații sociale de la 24,4% la 23,4%.


Veniturile din agricultură și-au păstrat participarea la veniturile totale ale unei gospodării la o cotă apropiată de patru procente (3,9%), în timp ce ponderea sumelor obținute din activități independente a crescut ușor, de la 2,4% la 2,5%.Veniturile obținute din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei și-au majorat și ele contribuția de la 1,4% la 1,5%.

Click pentru mărire
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Veniturile reale pe persoană au rămas neschimbate în mediul urban (+0,24% nominal, ajustat cu inflația de -0,24%). În schimb, situația s-a îmbunătățit în mediul rural, unde suma pe persoană a fost considerabil mai mare atât nominal (în creștere cu aproape șase procente, de la 731 lei la 774 lei), cât și termeni reali, de putere de cumpărare (+6,2%). Ceea ce arată reducere conjuncturală a decalajului de nivel de trai spre proporția de 72% rural din cel urban.

Click pentru mărire

Per total, datele comunicate de INS pentru trimestrul al treilea al anului în curs arată un avans semnificativ al veniturilor pe persoană în familiile de agricultori și în familiile de șomeri, situate oricum pe ultima poziție și o minim progres pentru cei din familiile de pensionari, situație îmbunătățită ușor de scăderea prețurilor.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: