duminică

28 aprilie, 2024

6 octombrie, 2014

Datele publicate de INS pentru trimestrul doi 2014 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a scăzut cu 4,3% în termeni nominali și cu 5,2% în termeni reali față de anul precedent. Venitul mediu lunar pe gospodărie s-a diminuat de la 2.563 lei la 2.452 lei, în condițiile în care prețurile s-au majorat cu 0,94% ( inflația medie anuală consemnată prin IPC pe al doilea trimestru din acest an).

Cu toate acestea, în mod aparent paradoxal, venitul mediu pe persoană s-a mărit cu 2,5% (1,5% în termeni reali, ajustat cu inflația), urmare a reducerii numărului de persoane dintr-o gospodărie de la 2,86 la 2,67.

De reținut ca și acest venit pe persoană a fost în scădere cu un procent față de primul trimestru al anului, de la 928 lei la 919 lei. Aici avem și o posibilă explicație a încetinirii ritmului de creștere economică față de începutul anului în curs.

CLICK pentru mărire

Din același motiv al reducerii semnificative a numărului mediu de membri ai unei familii, variația reală a veniturilor bănești la nivelul familiilor a fost destul de pronunțat negativă (-4%), în timp ce pe persoană apare o creștere în ton cu creșterea economică înregistrată (+2,7%).

În schimb, la nivelul veniturilor în natură, rezultatele sunt negative pe toată linia ( vezi tabelul). Mai mult scăderea față de trimestrul anterior este și mai însemnată (de la 166 lei pe persoană la doar 137 lei pe persoană).

În ceea ce privește structura veniturilor, a continuat creșterea ponderii veniturilor bănești în totalul veniturilor. Pragul de 80% a fost trecut în trimestrul unu 2013, apoi de la 84,0% în trimestrul doi 2014 s-a ajuns la traversarea pragului de 85% în trimestrul doi 2014 (85,1%). Ponderea veniturilor salariale s-a păstrat la 51,2% iar cea care s-a majorat a fost ponderea veniturilor din prestații sociale de la 22,8% la 24,4%.

Veniturile din agricultură și-au mărit participarea la veniturile totale ale unei gospodării de la 3,4% la 3,9%, în timp ce ponderea sumelor obținute din activități independente s-a redus de la 3,2% la 2,4%.


Veniturile obținute din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei și-au redus și ele contribuția de la 1,6% la 1,4%.

CLICK pentru mărire

Creșterea veniturilor unei persoane a fost de patru procente și jumătate nominal în mediul urban ( 3,6% ajustat cu inflația). În schimb, situația s-a înrăutățit în mediul rural, unde suma pe persoană a fost mai mică atât nominal (aproximativ un leu mai puțin, de la 732 lei la 731 lei), cât și termeni reali, de putere de cumpărare (-1,1%). Ceea ce arată o tendință de creștere a decalajului de nivel de trai spre proporția de 70% rural din cel urban.

CLICK pentru mărire

Per total, datele comunicate de INS pentru trimestrul al doilea al anului în curs arată un avans semnificativ și similat al veniturilor pe persoană în familiile de salariați și agricultori, o îmbunătățire semnificativă în familiile de șomeri, situate oricum pe ultima poziție și o minim progres pentru cei din familiile de pensionari, progres înghițit de creșterea prețurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: