miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 aprilie, 2022

Scoaterea definitivă din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea unei ample analize, potrivit ministrului Apărării, Vasile Dîncu.

Toate zborurile militare cu avioanele MiG-21 LanceR au fost suspendate începând de vineri, din cauza creșterii numărului de accidente și defecțiuni.

„Decizia de astăzi (vineri, n.r.) nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză şi evaluare care a început deja”, a declarat Vasile Dîncu,, citat de News.ro.


Vechimea „foarte mare a acestor aeronave îşi spune cuvântul şi am fost cu toţii martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloţi de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentraţi pe siguranţa exploatării aeronavelor militare”, a adăugat ministrul Apărării.

Armata vrea avioane F 35

A fost „accelerat procesul de achiziţie pentru următoarele 32 de aeronave F-16, din Norvegia. Legea de aprobare a achiziţiei este gata, proiectul eArmata vrea avioane F 35ste în avizare şi va fi trimis în câteva zile către Parlament”, a mai spus Vasile Dîncu.

„Menţionez că România a exprimat ferm opţiunea pentru dotarea Forţelor Aeriene cu aeronave de generaţia a V-a, respectiv F-35. Cele trei escadrile de F-16, cea aflată deja în stare operaţională la Borcea şi cele două care vor fi constituite cu aeronavele din Norvegia constituie o capabilitate de tranziţie către F-35, de maximum 10 ani”, a conchis Dîncu.

Decizia de suspoendare a zborurilor cu MIG  a fost luată la doar o zi după ce un astfel de aparat a avut probleme cu trenul de aterizare. În urmă cu o lună, un avion MiG s-a prăbușit în județul Constanța.


În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System), pogtrivit unui comunicat MApN.

***

Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: