joi

13 iunie, 2024

5 iunie, 2023

Aproximativ 500.000 de persoane au participat duminică la marșul organizat în Varșovia ca protest împotriva guvernului PiS, la apelul liderului opoziției, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, acum principalul adversar al formațiunii conservatoare Lege și Justiție (PiS).

Mitingul masiv a avut loc la cea de-a 34-a aniversare a alegerilor ce au dus la prăbușirea regimului comunist din Polonia.

Donald Tusk conduce acum cel mai mare partid de opoziție, Platforma Civică (PO), care își propune să înlăture actualul guvern, aflat la putere din 2015.


“Polonia este în inimile noastre și de aceea am supraviețuit acestor ani grei”, a spus Tusk, în discursul ținut în fața celor aproximativ 500.000 de participanți. „Democrația moare în tăcere, dar astăzi ați ridicat vocea pentru democrație. Tăcerea s-a terminat. Vom țipa”, a mai spus Donald Tusk, citat de Euractiv.

“Iată angajamentul meu față de voi astăzi: vom câștiga aceste alegeri și vom trage PiS la răspundere”, a adăugat Donald Tusk.

Wojciech Przybylski, editorul revistei Visegrad Insight, a declarat pentru BBC că aceste proteste demonstrează că formațiunile din opoziție se pot uni pentru cauze comune, în pofida diferențelor lor politice. Dar PiS conduce încă în sondajele de opinie, a adăugat acesta, iar coagularea de acum „îi va mobiliza (pe alegătorii PiS – n.red.),” acum când vâd că opoziția este una adevărată.

Lech Walesa, prezent la marș

La eveniment au participat fostul președinte Lech Wałęsa (stânga), fostul lider al Mișcării Solidaritatea și fost președinte, care a primit Premiul Nobel pentru rolul central jucat în înlăturarea regimului comunist din Polonia.


„Sunt omul de succes al mileniului, spun unii oameni. (…) Vreau să înțelegeți succesul meu și să obțineți unul similar”, a declarat Wałęsa în fața participanților la marș, în fața mulțimii entuziasmate de prezența sa la protest.

Anul acesta, Lech Walesa, pentru uciderea căruia rușii ar fi oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, a relatat că fostul regim comunist polonez folosea sperietoarea Rusia pentru a descuraja participarea la acțiunile Solidarității: „Comuniștii nu ne permiteau să ne organizăm. Orice întâlnire, orice reuniune era oprită sau dispersată. Și ne spuneau: «Fiți atenți că aici, în Polonia, avem staționați 200.000 de soldați ruși care ne supraveghează și ne controlează! Nu vă dați seama că la granița cu Polonia sunt 1 milion de soldați ruși gata oricând să invadeze Polonia?!»”.

“LexTusk”

Marșul a primit un nou impuls săptămâna aceasta, odată cu o nouă lege controversată, ce ar fi fost elaborată special pentru a-l împiedica pe Donald Tus, principalul adversar al PiS, să participe la alegeri.

Legea înființează un grup special pentru investigarea ingerinței Rusiei în politica poloneză prevede interzicerea ocupării unei funcții publice de către persoanele acuzate că ar fi luat decizii politice sub influența Rusiei. Interdicția se aplică fără o decizie judecătorească.

Legea a fost numită „Lex Tusk” și a întâmpinat o reacție puternică din partea Departamentului de Stat al SUA și a Comisiei Europene.

„Acordă puteri semnificative unui organism administrativ ce ar putea fi folosit pentru a exclude persoane din funcțiile publice și, prin urmare, pentru a le restrânge drepturile”, conform unei scrisori trimise de comisarul pentru justiție Didier Reynders în Polonia.

Marșul de duminică al lui Tusk a fost criticat de PiS, prim-ministrul Mateusz Morawiecki spunând că s-a amuzat de „vechile vulpi” ale politicii poloneze care au organizat un marș antiguvernamental și l-au prezentat ca pe un protest civil spontan.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: