luni

15 iulie, 2024

21 februarie, 2023

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a marcat marți un an de la debutul invaziei Rusiai în Ucraina spunând că principiile păcii riscă să fie spulberate de Vladimir Putin. El a spus că întreaga lume s-a confruntat cu ”un test al vremurilor”, test pe care statele democrate și NATO l-au trecut cu succes.

”Susținem democrația, suveranitatea și dreptul oamenilor de a trăi liberi de agresiune”, a spus Joe Biden.

Discursul lui Joe Biden vine după ce președintele SUA a purtat discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre ”întărirea flancului estic al NATO în fața războiului continuu al Rusiei în Ucraina”, a spus Casa Albă.


Joe Biden l-a întâlnit pe Andrzej Duda la prânz, înainte de discursul susținut seara în fața Castelului Regal din Varșovia.

A doua sa vizită în Polonia în mai puțin de un an subliniază relația din ce în ce mai strânsă dintre SUA și Polonia pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. „Statele Unite au nevoie de Polonia și NATO la fel de mult ca și Polonia și NATO au nevoie de Statele Unite”, a spus președintele SUA la începutul întâlnirii.

Joe Biden: Suntem uniți și rămânem uniți

Președintele Statelor Unite și-a început discursul mulțumind președintelui Duda pentru că l-a primit în vizită, afirmând: ”Polonia este unul dintre cei mai importanți aliați ai SUA”.

Joe Biden s-a referit apoi la Ucraina, spunând: ”Kievul rămâne puternic, mândru, și, cel mai important, este liber. Când Rusia a invadat Ucraina, întreaga lume a fost testată, America, Polonia au fost testate, toate democrațiile au fost testate. Suntem uniți și rămânem uniți”


”Când președintele Putin a ordonat tancurilor să intre în Ucraina, a crezut că vom da înapoi. S-a înșelat! În loc de o victorie ușoară pe care a perceput-o și a prezis-o, Putin a plecat cu tancurile arse și cu forțele Rusiei în dezordine”, a descris Joe Biden evoluția războiului.

Mesaj de susținere a Republicii Moldova

Președintele Putin – afirmă Joe Biden – se confruntă acum cu ceva ce nu credea că este posibil în urmă cu un an: ”Democrațiile sunt mai puternice, autocrațiile sunt mai slabe”.

Președintele Biden face referire la opoziția din Belarus și la Republica Moldova. ”Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Doamna președinte Sandu, suntem mândru să fi astăzi alături de dvs.”, a spus Joe Biden, care a cerut asistenței să o aplaude pe președintele Republicii Moldova.

(N.R. – Maia Sandu s-a aflat în primul rând al oficialilor europeni care au asistat, alături de președintele Poloniei, la discursul rostit de Joe Biden în curtea Platului Regal din Varșovia.)

Democrația din lume a devenit mai puternică, nu mai slabă, dar autocrații lumii au devenit mai slabi, adaugă Joe Biden.

”NATO nu va fi divizat. Vom sta alături de Ucraina astăzi, mâine și pentru totdeauna”

”A ști ceea ce reprezinți este cel mai important, a ști cine este alături de tine face toată diferența – iar polonezi știu asta mai bine decât oricine”, afirmă Joe Biden.

Președintele Biden spune că Ucraina este încă independentă și liberă la un an de la invazia lui Putin. El spune că steagul Ucrainei arborează cu mândrie și că Ucraina este încă independentă și o democrație.

”Putin încă se îndoiește de hotărârea noastră. Nu trebuie să fie niciun dubiu, susținerea noastră pentru Ucraina nu se va opri. NATO nu va fi divizat. Vom sta alături de Ucraina astăzi, mâine și pentru totdeauna. Aceasta este miza aici – libertatea.

Autocrații înțeleg un singur lucru: Nu. Nu îmi vei lua țara, nu, nu îmi vei lua libertatea. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a spus Joe Biden.

Mesaj către poporul rus: Occidentul nu vrea să controleze Rusia, Occidentul vrea ca Putin să plece din Ucraina

Președintele Biden a descris contextul în care a debutat invazia rusească și a asigurat poporul rus că Occidentul nu vrea să controleze Rusia, ci doar să oprească agresiunea lui Vladimir Putin din Ucraina.

”Mă adresez oamenilor din Rusia: SUA, țările din Europa nu doresc să controleze sau să distrugă Rusia

Acest război nu a fost niciodată o necesitate. Este o tragedie. Președintele Putin a ales acest război. În fiecare zi, războiul continuă- este alegerea lui.

Ar putea pune capăt războiului cu un cuvânt. E simplu. Rusia oprește invazia Ucrainei și ar pune capăt războiului. Dacă Ucraina ar înceta să se mai apere împotriva Rusiei, ar fi sfârșitul Ucrainei. De aceea, împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra”, a spus Biden.

”Crimele de război comise de Rusia vor fi pedepsite”

Joe Biden mai spune că crimele împotriva umanității și crimele de război comise de Rusia vor fi pedepsite.

El spune că SUA vor continua ”să țină spatele Ucrainei în timp ce țara se va apăra”.

Președintele SUA a mai precizat că va anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei în cursul acestei săptămâni.

Joe Biden: Vor continua zile dureroase, dar Ucraina este pregătită pentru luptele care urmează

Președintele SUA a anticipat apoi evoluția conflictului: ”Vor continua zile grele, dureroase, dar Ucraina va fi pregătită pentru luptele care urmează. Iar SUA și aliații se vor asigura că Ucraina se poate apăra”.

El a avertizat Rusia să nu extindă acest conflict: ”Un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor. Este un jurământ solemn că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”.

Joe Biden a descris la modul general și planurile NATO pe termen lung, în contextul discuțiilor purtate cu președintele Poloniei de creștere a numărului de militari americani staționați acolo.

”Deciziile pe care le vom lua în următorii cinci ani vor determina modul în care vom trăi în deceniile care vor veni. Nu există aspirație mai mare decât libertatea. Tot ce facem acum trebuie făcut pentru ca viitorul, copiii și nepoții să cunoască acest cuvânt – libertate”, a afirmat Joe Biden.

Președintele Biden își încheie discursul mulțumind Poloniei, trupelor ucrainene și „tuturor celor care apără libertatea”.

El spune: „Să mergem înainte cu credință și convingere și cu un angajament constant de a fi aliați, nu ai întunericului, ci ai luminii. Dumnezeu să ne protejeze pe toți, Dumnezeu să apere eroii ucraineni”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: