joi

28 martie, 2024

28 mai, 2023

Guvernul de la Varșovia va crește anul viitor salariul minim cu aproape 25 puncte procentuale, în 2 trepte, până la 930 de euro, pentru a atenua provocările generate de inflație, a anunțat ministrul pentru Politici Sociale, Marlena Malag.

Polonia urmează să organizeze alegeri parlamentare anul acesta, în octombrie sau noiembrie.

Din ianuarie 2023, salariul minim a crescut de la 3.010 PLN (664 euro) la 3.490 PLN (770 euro), iar o altă majorare este programată pentru 1 iulie 2023, ajungând la 3.600 PLN (794 euro).


Ministrul Marlena Malag a declarat într-un interviu acordat sâmbătă agenției de presă naționale (PAP) și citat de Poland Daily, că „salariul minim de anul viitor va depăși 4.200 PLN (927 euro), din cauza inflației ridicate”. Ea a adăugat: „Ca și anul acesta, va fi crescut de două ori – 1 ianuarie și 1 iulie”.

Motivația principală din spatele acestei decizii, așa cum a explicat Marlena Malag, este ca persoanele din Polonia care câștigă cele mai mici salarii să poată avea o viață demnă. În prezent, aproximativ trei milioane de oameni din țară primesc salariul minim. Anul trecut, în Polonia existau peste 13,5 milioane de lucrători.

Legea prevede majorarea salariului minim de 2 ori pe an, când inflația depășește 5%

Conform obligațiilor legale, guvernul trebuie să majoreze salariul minim de două ori pe an dacă inflația medie anuală a anului precedent depășește 5%.

Cele mai recente date pentru aprilie 2023 relevă o creștere cu 14,7% a prețurilor bunurilor și serviciilor față de aceeași lună din 2022.


Până pe 15 iunie, Consiliul de Miniștri este obligat să prezinte Consiliului de Dialog Social o propunere pentru salariul minim și tariful orar minim pentru anul viitor. Acest organism consultativ include reprezentanți ai guvernului, sindicatelor și angajatorilor.

Ministrul Maląg a declarat că obiectivul este de a asigura transmiterea la timp a proiectului de propunere pentru salariul minim 2024 către Comitetul permanent al Consiliului de Miniștri în săptămâna următoare, astfel încât să fie discutat în ședința din 13 iunie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: