duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2023

Guvernul de la Varșovia va crește anul viitor salariul minim cu aproape 25 puncte procentuale, în 2 trepte, până la 930 de euro, pentru a atenua provocările generate de inflație, a anunțat ministrul pentru Politici Sociale, Marlena Malag.

Polonia urmează să organizeze alegeri parlamentare anul acesta, în octombrie sau noiembrie.

Din ianuarie 2023, salariul minim a crescut de la 3.010 PLN (664 euro) la 3.490 PLN (770 euro), iar o altă majorare este programată pentru 1 iulie 2023, ajungând la 3.600 PLN (794 euro).


Ministrul Marlena Malag a declarat într-un interviu acordat sâmbătă agenției de presă naționale (PAP) și citat de Poland Daily, că „salariul minim de anul viitor va depăși 4.200 PLN (927 euro), din cauza inflației ridicate”. Ea a adăugat: „Ca și anul acesta, va fi crescut de două ori – 1 ianuarie și 1 iulie”.

Motivația principală din spatele acestei decizii, așa cum a explicat Marlena Malag, este ca persoanele din Polonia care câștigă cele mai mici salarii să poată avea o viață demnă. În prezent, aproximativ trei milioane de oameni din țară primesc salariul minim. Anul trecut, în Polonia existau peste 13,5 milioane de lucrători.

Legea prevede majorarea salariului minim de 2 ori pe an, când inflația depășește 5%

Conform obligațiilor legale, guvernul trebuie să majoreze salariul minim de două ori pe an dacă inflația medie anuală a anului precedent depășește 5%.

Cele mai recente date pentru aprilie 2023 relevă o creștere cu 14,7% a prețurilor bunurilor și serviciilor față de aceeași lună din 2022.


Până pe 15 iunie, Consiliul de Miniștri este obligat să prezinte Consiliului de Dialog Social o propunere pentru salariul minim și tariful orar minim pentru anul viitor. Acest organism consultativ include reprezentanți ai guvernului, sindicatelor și angajatorilor.

Ministrul Maląg a declarat că obiectivul este de a asigura transmiterea la timp a proiectului de propunere pentru salariul minim 2024 către Comitetul permanent al Consiliului de Miniștri în săptămâna următoare, astfel încât să fie discutat în ședința din 13 iunie.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: