duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 mai, 2021

Începând de vineri, 7 mai, toate centrele de vaccinare anti-Covid din țară vor administra prima doză fără programare, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare.

Este una dintre noile măsuri stabilite de autorități pentru a crește accesibilitatea vaccinurilor, în speranța că acest lucru va convinge tot mai multe persoane să se imunizeze.

În continuare, a mai explicat Valeriu Gheorghiță, prioritate vor avea cei programați.


Cum se va organiza vaccinarea fără programare:

 • persoanelor de peste 60 de ani li se recomandă să se prezinte la centrele de imunizare până la ora 14.00, dar vor avea prioritate și după această oră
 • restul persoanelor se pot vaccina după ora 14.00 și până la finalul programului, ora 20.00. Dacă nu există persoane în vârstă la rând, lor li se va administra doza și înainte de ora 14.00

Prioritate vor avea persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, însă suplimentar, în funcție de capacitate de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrul de vaccinare.

Adică, dacă un centru are capacitate de 100 de persoane și sunt 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Eventual, cei care se prezintă suplimentar pot fi trecuți pe o listă și să se prezinte în zilele următoare”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

Tot pentru a ne apropia de imunitatea colectivă, autoritățile au recomandat administrațiilor locale organizarea de „maratoane de vaccinare”.

Primul eveniment de acest fel va fi organizat în București, în perioada 7-9 mai, când se vor face vaccinări fără programare în Piața Constituției și la Biblioteca Națională.

Este posibil ca această vaccinarea fără programare să crească numărul de doze irosite, întrucât nu va exista o garanție că numărul de doze distribuite potrivit estimărilor vor fi și consumate pe perioada intervalului respectiv a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

Conform ultimei raportări oficiale (3 mai), situația vaccinărilor era următoarea:

 • aproape 3,379 milioane de persoane au fost inoculate cu cel puțin o doză de vaccin
 • din acest total, 2,03 milioane au efectuat și rapelul
 • în ultimele ore au fost administrate 66.567 de doze de vaccin anti-Covid (autoritățile nu au precizat câte sunt prima doză și rapel)

Guvernul speră ca până la sfârșitul lunii mai să fie imunizate cinci milioane de persoane.

Marți dimineața, la nivel național erau disponibile 373,190 de doze de vaccin din cele trei tipuri disponibile (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca și Moderna), iar pe listele de așteptare la programare se aflau sub 23.000 de persoane.


Județele cu cele mai mari rate de imunizare:

 • București – 31%
 • Cluj – 28%
 • Timișoara – 22%
 • Brașov – 22%
 • Sibiu – 21%
 • Constanța – 21%.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: