vineri

26 aprilie, 2024

19 aprilie, 2021

Primele centre de vaccinare anti-Covid de tip drive-thru vor fi funcţionale până la sfârșitul lunii aprilie, iar în mediul rural se schimbă modalitatea de programare la imunizare, a declarat luni coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile oficialului vin după ce numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare a scăzut dramatic, la puțin peste 200.000, ceea ce face ca totul persoanelor deja imunizate și al celor care intenționează să se vaccineze și s-au așezat la rând în platforma națională de programare să se oprească înainte de a ajunge la trei milioane persoane.

Dincolo de acest plafon, evoluția imunizării va fi dificilă și pune sub semnul întrebării țintele fixate de Guvern, așa cum au fost prezentate de premierul Florin Cîțu:

  • până la începutul lunii iunie – cinci milioane de români vaccinaţi
  • până la 1 septembrie – 10,4 milioane de persoane imunizate

(Citiți și: „Cifră de alarmă: Doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare la vaccinare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la 120.000. Dr. Gindrovel Dumitra: ”E nevoie de o remodelare a sistemului””)

La centrele drive thru va fi folosit vaccinul Pfizer și nu va fi nevoie de programare, a declarat luni Valeriu Gheorghiță, la Digi FM.

„Persoanele vor veni doar cu mijloacele de transport, fie personale – autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane – sau mijloace de transport în comun gen taxi, Uber şi alte tipuri similare de transport (…)

În zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate, preferabil să se prezinte cu chestionarul de triaj completat, se poate descărca din aplicaţie. Dacă nu se prezintă cu el descărcat, se completează în supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale care indică vaccinarea şi se efectuează înscrierea în Registrul electronic de naţional al vaccinărilor”, a explicat coordonatorul campaniei naționale.

Alte modalități de programare în rural

Întrucât „platforma de vaccinare nu este ușor accesibilă pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales pentru vârstnici”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, în comune și sate se au în vedere alte modalități de programare, în special prin intermediul medicilor de familie.

„Pentru persoanele respective, care nu cred că sunt foarte puţine, ţinând cont că vorbim de circa 50% din populaţia României care trăieşte în mediul rural, trebuie să găsim alte metode pentru a ajunge să se vaccineze, şi anume prin intermediul medicilor de familie, prin intermediul centrelor mobile de vaccinare şi prin creşterea accesului la vaccinare în centrele deja fixe (…) Să sune, pur şi simplu, direct la centrul de vaccinare, îşi stabileşte ziua în care poate să se prezinte şi să se prezinte la centrul de vaccinare.

Pentru că, într-adevăr, platforma ne ajută foarte mult şi colegii de la STS au muncit extrem de mult în toată această perioadă şi sub presiunea timpului întotdeauna, însă cred că pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales cei vârstnici, cei vulnerabili această platformă nu este uşor accesibilă”, a declarat luni, la Digi FM, Valeriu Gheorghiță.


În rural locuiește 46% din populația rezidentă, iar programarea telefonică era posibilă și până acum.

Autoritățile nu au reușit însă să-i motiveze pe medicii de familie pentru a face programări și nici nu au ținut cont de posibilitățile restrânse de deplasare ale persoanelor în vârstă și ale celor cu venituri reduse.

Problema nu este programarea, ci vaccinarea, în rural, unde va fi nevoie de centre mobile, cu personalul corespunzător și echipamentele necesare depozitării serurilor la standardele impuse de producători.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: