fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Deficitul contului curent – sub cel de anul trecut. Investițiile străine, în scădere cu 68%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% sub nivelul din… Mai mult

14.10.2020

Chestiunea

Tendință vizibilă de revenire a industriei, în ciuda cifrelor conjuncturale: Obiectiv – refacerea rapidă a nivelului atins în 2018

România a consemnat în luna august 2020 o scădere de -10,5% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută) iar valoarea față de aceeași… Mai mult

14.10.2020

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

Valentin Naumescu / Globalizarea corupţiei în versiunea Mossack Fonseca şi Revoluţia Anti-Sistem care va veni

de Valentin Naumescu 6.4.2016

valentin-naumescu1111Ce ne arată, în cuvinte simple, mega-scandalul „Panama Papers”? Că şmecherii la putere din toată lumea, indiferent de religie, naţionalitate, ideologie, cauza nobilă pentru care luptă etc., se întâlnesc în dorinţa comună de a fenta sistemele fiscale din propriile lor ţări şi de a plăti cât mai puţine impozite şi taxe, dacă se poate deloc.

Globalizarea corupţiei pare aşadar adevărul ultim, suprem, al bogăţiei, puterii şi politicii lumii, cel puţin cel relevat în versiunea cinică oferită de cele 11,5 milioane de documente „scurse” prin bunăvoinţa sursei „John Doe”1 din arhiva firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, a căror veridicitate nu a pus-o până acum nimeni la îndoială. Relevarea acestui adevăr nu poate decât să toarne gaz pe focul mocnit al Revoluţiei Anti-Sistem care se coace peste tot în lume, sub diverse denumiri şi platforme ideologice. Nu numai bugetele şi sistemele financiare clasice sunt lovite de aceste dezvăluiri, ci şi întreaga ordine politică internaţională, care îşi arată unui public din ce în ce mai nemulţumit de guvernarea şi guvernanţa de astăzi intestinele putrede şi moralitatea decrepită a unei „generaţii a păcii” care şi-a atins limitele.

Cu cât au mai mulţi bani, cu atât creşte dorinţa şmecherilor globalizaţi de a plăti mai puţin statului, chiar şi aceluia pe care ei înşişi îl conduc şi căruia, în fond, ei i-au fixat taxele. Aici nu e vorba de a ultrasimplifica discuţia despre o imensă fraudă (cel puţin morală, dacă ne referim la liderii politici), pe o puerilă şi ipocrită dihotomie stânga-dreapta. Publicaţia germană care a făcut cercetarea2, Süd Deutsche Zeitung, este, la urma urmei, una dintre cele mai serioase din Europa iar scenariul unui fals nu am văzut să-l fi invocat cineva. Pe de altă parte, nu marxiştii, ci economiştii americani şi chiar miliardarul Warren Buffet au remarcat că bogaţii plătesc statului taxe mai mici decât cei cu venituri obişnuite, magnatul arătând acum câţiva ani că secretara lui plăteşte, procentual, mai mult decât el şi asociaţii lui din topul Forbes, care beneficiază de multiple forme permise de sistem (deduceri, reinvestiri, sponsorizări şi donaţii pentru apropiaţi, fundaţii de familie etc.) pentru facilitarea reducerii fiscalităţii celor avuţi. Buffet nu menţiona atunci, dacă îmi amintesc corect, şi firmele offshore.

Ferestrele” legislative sunt lăsate în mod intenţionat deschise, şi nu pentru salariaţii ordinari care trăiesc de la o chenzină la alta, ci exact pentru cei care se află în fruntea sistemului politic şi economic actual, pentru a-l „frauda legal”. Insulele Virgine Britanice şi alte alte asemenea paradisuri fiscale au fost create şi lăsate să supravieţuiască pe oceanul de fiscalitate uneori insuportabilă a lumii în care trăim, tocmai pentru a exista un debuşeu ocult de care să se servească cei care conduc lumea, pentru a-şi proteja averile (de cele mai multe ori ilicite) de ochii poporului. Pe acelaşi principiu fusese lăsată chipurile „neutră politic” şi cu secretul bancar neatins Elveţia (astăzi situaţia s-a schimbat, din perspectiva reglementărilor bancare locale), neocupată nici de Germania nazistă vecină, care oricum nu mai respecta nicio regulă internaţională, în afara celei universale a protejării intereselor corupte ale elitelor de pretutindeni.

Discuţia se cere acum rafinată iar apele separate. Mossack Fonseca a ajutat la deschiderea a peste 240.000 de companii offshore, din 1977 până în prezent. A dezvoltat practic, în timp, un mod crepuscular de administrare a averilor. Avem aici mai multe categorii de clienţi iar imperativele morale sunt esenţial diferite, de la Lionel Messi şi Sorin Ovidiu Vântu sau Cristian Borcea (adică zero pretenţii) la preşedinţii în funcţie ucrainean sau argentinian, fratele preşedintelui Chinei, prietenul „cel mai bun” al lui Putin, tatăl lui David Cameron, regi şi premieri etc. Când clienţii unei firme de „consultanţă” gen Mossack Fonseca (câte sute sau mii de astfel de firme de consultanţă nu or mai fi în lume?), dornici să îşi deschidă firme offshore în paradisuri fiscale pentru a-şi ascunde banii obţinuţi prin corupţie, sunt infractori notorii, cu condamnări şi istorie penală încărcată în ţările ai căror cetăţeni sunt, nu merită să ne pierdem vremea, ca analişti sau comentatori. E treaba fiscului. La fel, dacă sunt fotbalişti, sau vedete din zona tabloidelor, ridicăm de obicei din umeri, spunem că asta este în fond „categoria” din care aceştia fac parte, „nivelul” lor, nu suntem surprinşi şi aşteptăm ca autorităţile să îşi facă datoria, recuperând prejudiciul adus bugetului statului în care aceştia şi familiile lor trăiesc, bucurându-se de oportunităţile, infrastructura şi forţa de muncă de pe continente, nu din exoticele insule. Când aceşti clienţi selecţi sunt însă preşedinţi şi premieri, rude apropiate şi prieteni din copilărie ai acestora (reţine atenţia violoncelistul rus Serghei Roldughin, cu două miliarde de dolari, prietenul din copilărie al lui Putin), practic din toată lumea, din Argentina, Ucraina, Rusia, China, până în ţările arabe şi monarhiile conservatoare din Golf, oricât ai fi de pro-libertate a capitalului financiar începi să te întrebi cutremurat, ca bătrânul Marx odinioară, cine conduce lumea şi pe ce baze.

Bun, n-ar fi tocmai în regulă acum nici să cădem în tentaţia celeilalte extreme, a aruncării în aer a sistemului global impus de liberalismul occidental, care a dus totuşi la crearea celei mai prospere şi mai largi clase mijlocii din istorie şi a celui mai generos sistem de libertăţi umane, din cauza unor scheme extinse de fraudare a sistemelor fiscale şi a frustrării pe care noi, ca cetăţeni de rând, o resimţim. Un astfel de scandal convine însă de minune tuturor platformelor contestatare şi radicale din Occident şi din afara lumii occidentale, tuturor anti-globaliştilor, anti-capitaliştilor, anti-americanilor, euroscepticilor şi populiştilor de stânga (Podemos, Syriza) şi de dreapta (Alternativa pentru Germania, Frontul Naţional al Franţei, UKIP-ul britanic), de ce nu chiar şi discursului jihadist şi Statului Islamic, pentru că dezbracă establishment-ul actual, atât de decrepit moral, de veşmintele şi uniformele mincinoase pe care le poartă, arătându-l publicului în întreaga şi ruşinoasa lui corupţie şi lipsă de loialitate cu standardele cerute alegătorilor şi contribuabililor de rând.

Mi-e greu să spun ce ar fi de făcut acum. Nu sunt finanţist, dar probabil un început urgent de asanare a sistemului financiar global, de curăţare a acestor reglementări voit permisive şi încurajatoare ale evaziunii fiscale, de închidere a „ferestrelor” lăsate deschise de guverne pentru a favoriza ascunderea averilor ilicite şi sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale pe care le au toţi muritorii de rând, ar fi câteva idei de bun simţ. Pentru specialişti, poate fi consultat aici un Raport3 (analiză) foarte bine fundamentat, pregătit în 2015 pentru membrii Congresului american.

Vor fi fiind probabil cei care vor spune că e de domeniul suveranităţii şi propriei voinţe guvernamentale legislaţia financiară din Panama sau din Insulele Virgine, sau din multe alte „tax havens” (OECD publică periodic o listă4 a ţărilor care nu cooperează la schimbul internaţional de informaţii de ordin fiscal), dar la fel de bine se poate contra-argumenta cu posibilitatea ca aceste guverne să fie constrânse prin eventualitatea unor sancţiuni internaţionale să îşi corecteze legislaţia financiar-fiscală şi să închidă ferestrele de oportunitate pentru evaziunea şi spălarea banilor la nivel mondial, care întreţin ceea ce putem deja numi „corupţia globală”.

Din perspectiva opusă, a statelor păgubite, dacă ar exista cu adevărat voinţa politică a elitelor politice locale, ar putea fi adoptate legi care să interzică participarea la companii offshore a celor care deţin funcţii publice şi rudelor lor apropiate (nu ştiu, zău, ce am putea face totuşi cu prietenii din copilărie, cu „violonceliştii” de încredere deveniţi miliardari, dacă nu cumva se vor plânge de discriminare şi neconstituţionalitate etc.), pe principiul simplu (spuneţi-mi vă rog dacă greşesc) că, dacă tot ai ajuns să conduci o ţară, poate ar fi moral şi indicat să îţi ţii banii şi să îţi plăteşti impozitele în ţara respectivă.

1http://www.abc.net.au/news/2016-04-05/why-the-panama-papers-mossack-fonseca-leaks-really-matters/7300262

2 http://panamapapers.sueddeutsche.de/en/

3https://www.fas.org/sgp/crs/misc/R40623.pdf

4 http://www.oecd.org/countries/monaco/listofunco-operativetaxhavens.htm

***
Valentin Naumescu este conferenţiar universitar doctor la facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.4.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Întâlnire Castex-Orban la Paris – noua foaie de parcurs a parteneriatului Franța-România. Compania Orano vine la Cernavodă

Iulian Soare

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că a semnat alături de omologul francez, Jean Castex, foaia de parcurs privind parteneriatul între România şi Franţa pe… Mai mult

Stiri

ANRE crește de 4 ori plafonul de putere până la care micii producători de electricitate pot vinde ceea ce nu consumă

Adrian N Ionescu

Puterea instalată la care micii producători de electricitate regenerabilă (prosumatorii) pot livra în rețea ceea ce nu consumă va crește de aproape 4 ori, de… Mai mult

Europa

Tayyip Erdogan lansează un apel către turci la boicotarea produselor franceze

Vladimir Ionescu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni turcilor să boicoteze produsele franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron că desfăşoară o “campanie de… Mai mult

Europa

Oficial: UE a câștigat dreptul de a impune tarife vamale de 4 miliarde de dolari asupra unor importuri americane

Vladimir Ionescu

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat luni, în mod oficial, Uniunea Europeană să impună tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de patru… Mai mult

Stiri

Program de guvernare propus de mediul de afaceri: debirocratizare, înființarea unei bănci a IMM-urilor, SRL-uri ”de exercițiu” pentru tineri

Raluca Florescu

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, luni, „Programul de guvernare al mediului de afaceri 2021 – 2024″, document… Mai mult

Stiri

Instanța a validat mandatul lui Nicușor Dan la primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel București a validat marți mandatul de primar general al Capitalei câștigat de Nicușor Dan la alegerile din 27 septembrie, după ce a… Mai mult

Europa

Comisia Europeană va aproba fuziunea Fiat Chrysler – Peugeot-Citroën. Ce condiții au acceptat producătorii

Adrian N Ionescu

Fuziunea dintre Fiat Chrysler Automobiles (FCA) şi grupul francez PSA (Peugeot – Citroën) este pe cale să fie aprobată de Comisia Europeană, după ce producătorii… Mai mult