vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 aprilie, 2014

Impactul creditării asupra creşterii economice este supraestimat, avansul PIB fiind posibil şi fără creditare bancară, spune Valentin Lazea (foto)economist şef al Băncii Naţionale a României, menţionând însă că băncile trebuie să se axeze pe împrumuturile acordate firmelor şi mai puţin populaţiei.

„În literatura de specialitate nu există un consens privind legătura semnificativă între creditarea bancară şi creşterea PIB. Unii autori spun că rolul sectorului financiar în creşterea economică este supraevaluat. Mai mult decât atât, în momentele decuplării ciclului economic de ciclul financiar, este posibilă creşterea economică fără apel la creditare. În România ipoteza este confirmată de cifre, în condiţiile în care în 2012 am avut o creştere negativă a creditului guvernamental real, dar PIB a crescut, la fel şi în 2013, când creditul real s-a contractat, dar PIB real a crescut cu 3,5%. Astfel, impactul creditului asupra creşterii economice nu trebuie supraestimat”, a declarat Valentin Lazea la Conferinţa de Risc de Ţară 2014, organizată de Coface şi Mediafax.

Pe de altă parte, Valentin Lazea a adăugat că datele arată că un impact mai mic asupra creşterii economice o are creditarea populaţiei şi în mai mare măsură evoluţia PIB este influenţată de creditarea companiilor.


„Creditele acordate populaţiei sunt pentru consum şi pentru locuinţe. Creditele de consum nu au fost atât de importante pentru creşterea PIB pentru ca au fost destinate pentru cumpărare de bunuri din import, iar importurile nu cresc PIB-ul, ci îl diminuează. De asemenea, creditul pentru locuinţe a creat mai puţină valoare adaugată, deoarece, pe de o parte, majoritatea tranzacţiilor imobiliare s-a făcut fără credit, raporul fiind de 9:1, în favoarea achiziţiilor fără credite chiar şi în perioada de boom, iar pe de altă parte, cele mai multe credite imobiliare au avut ca destinaţie cumpărarea de locuinţe vechi, adică nu au contribuit la valoarea adăugată brută”, a arătat Valentin Lazea.

Mai mult, contribuţia firmelor din domeniul imobiliar la valoarea adăugată generată de companiile financiare este modestă, circa 2,5%, inclusiv în perioada de boom.

„În condiţiile în care serviciul datoriei pentru populaţia României a ajuns la niveluri similare cu cel din zona euro, o forţare a reluării creditării pe acest segment nu pare o măsură optimă”, consideră Valentin Lazea.

În ceea ce priveşte creditarea firmelor, reprezentantul BNR apreciază că, deşi are efecte mai puternice în PIB, aceasta nu a avut totuşi efectul scontat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El explică acest fenomen prin faptul că doar 12-14% din firme apelează la credite pentru finaţarea activităţii, preferând creditul comercial şi datoriile faţă de acţionari sau vânzarea de active, siuaţie valabilă şi înainte de criză.

„Creditarea firmelor reprezintă, într-o bună măsură, un potenţial neexploatat de băncile din România. Băncile trebuie să facă mai mult pentru a credita firmele, şi nu populaţia. Nu asupra populaţiei trebuie să se concentreze. Pentru asta, băncile au nevoie de alte aptitudini, nu mai e de ajuns să iei pe cineva de pe stradă să dea credite populaţiei, ci este nevoie de analişti, care să ştie să se aplece asupra unui bilanţului, asupra activităţii firmelor, analiza este mai complicată”, a mai spus Valentin Lazea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: