duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 martie, 2017

Fondul Monetar Internațional (FMI) le-a spus oficialilor Băncii Naționale a României (BNR) că atragerea fondurilor europene în procent de 95% ar duce la creșterea PIB-ului potențial la 4,5%, a declarat, miercuri, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR), cu ocazia lansării „Raportului economic pentru România 2017”.

”Fondul Monetar Internațional, care acum este în România, a făcut o prezentare la Banca Națională și a spus că, dacă fondurile europene ar putea fi atrase mult mai bine decât în prezent, respectiv 95%, ceea ce e un vis, și dacă această rată de absorbție s-ar traduce în investiții acolo unde trebuie, PIB-ul potențial, numai pe baza acestor două elemente, ar putea fi 4,5%. Deci creșterea potențială prin atragerea de fonduri și investiții, lăsând la o parte toate celelalte, demografie, sănătate, ar putea fi 4,5%. Nu este o poveste inventată de mine”, a spus, potrivit Agerpres, Valentin Lazea.

El a mai arătat miercuri că România a intrat pe excedent de cerere din primul trimestru al anului 2016.


”Între 2010 — 2015 exista în România un deficit de cerere, ceea ce înseamnă că în perioada respectivă politici fiscale sau monetare expansioniste ar fi fost justificate. Când ai un deficit de cerere poți să îți permiți relaxări fiscale și/sau monetare. Începând cu trimestrul I al anului trecut am intrat pe un excedent de cerere, deci avem un output pozitiv, moment din care nu se mai justifică a arunca cărbuni pe foc. Deci politici fiscale expansioniste când ai exces de cerere nu fac decât să îți întețească vâlvătaia focului exact când nu trebuie”, a afirmat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, politicile trebuie să fie contraciclice.

”Cum s-a ajuns de la deficit de cerere la excedent de cerere? Prin faptul că PIB-ul a crescut ani la rând mai repede decât PIB-ul potențial. O creștere normală care să nu afecteze este undeva în jur de 3% pe an. Acesta este potențialul la actuala dotare cu factori. Acest PIB potențial poate fi crescut prin măsuri de reformă structurală. Faptul că noi creșteam peste PIB potențial era OK când era deficit de cerere, dar acum prin faptul că noi creștem peste potențial când deja avem excedent de cerere începe să fie o problemă pentru că mai devreme sau mai târziu va duce la presiuni inflaționiste și la altfel de presiuni asupra datoriei publice și a finanțării ei”, a mai arătat economistul șef al BNR.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: