Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.
Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.
Aprobarea din jurul acestui vaccin a fost însă marcată de discuții tensionate între Bruxelles și producătorul britanico-suedez, compania fiind acuzată că nu respectă contractul cu Uniunea Europeană și suspectată că ar fi „deviat” doze către Regatul Unit.
Disputele au început după ce, săptămâna trecută, compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene, din cele 100 de milioane de doze promise, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.
(Citiți și: ”Comisia Europeană vrea să afle dacă problemele declarate de AstraZeneca sunt reale – investigație la fabrica din Belgia”)
Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a anunțat ulterior într-o conferință de presă că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.
(Citiți și: ”Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni”)
„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum”, a precizat Stella Kyriakides.
Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.
Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborarea cu Universitatea Oxford, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.