Autoritățile belgiene au lansat o investigație și au descins miercuri la fabrica din apropierea Bruxelles-ului unde AstraZeneca produce vaccinul anti-Covid. Investigația are loc în contextul escaladării conflictului dintre Comisia Europeană și gigantul pharma, după ce AstraZeneca a anunțat că reduce livrările de vaccin către UE, scrie The Guardian.
Conform ministrului belgian al Sănătății, o primă vizită a autorității de reglementare a medicamentelor a avut loc miercuri, la Seneffe, de unde au fost ridicate mai multe mostre și documente.
Investigația a fost lansată la cererea executivului UE, care dorește să verifice veridicitatea explicațiilor oferite de AstraZeneca în legătură cu reducerea livrărilor.
(Citiți și: „Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni”)
Compania anglo-suedeză a anunțat că va furniza doar 25% din cele 100 de milioane de doze convenite cu UE până la sfârșitul lunii martie, din cauza unor probleme de producție apărute la fabrica din Belgia, deținută de firma Novasep.
Pe de altă parte, AstraZeneca a asigurat Downing Street că va putea asigura o producție de două milioane de doze pe săptămână către Marea Britanie pentru a onora comanda de 100 de milioane de doze.
Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a fost autorizat de Marea Britanie în decembrie 2020 și urmează să fie aprobat vineri de Agenția Europeană a Medicamentelor.
Comisia Europeană așteaptă dozele promise
Conform contractului cu UE, AstraZeneca trebuie să livreze 400 de milioane de doze de vaccin, dintre care 100 de milioane până la sfârșitul lunii martie.
Compania britanică are patru linii de fabricație, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit.
Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat miercuri, când a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei, că așteaptă ca volumul din contract să fie asigurat în totalitate, la termenele stabilite.
„Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE”, a subliniat comisarul european pentru sănătate. „Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate”, a mai spus comisarul.
Comisia a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.
„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum”, a precizat Stella Kyriakides.