miercuri

17 aprilie, 2024

22 septembrie, 2019

Dacian Cioloș, reprezentantul alianței USR-PLUS care ar viza funcția de premier dacă alianța ar ajunge la guvernare, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune partidul său PLUS dacă PSD ar pleca de la Palatul Victoria.

Documentul, care nu se doreşte a fi un program de guvernare sau un program al alianței USR-PLUS, „reprezintă punctul de plecare în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 – 2024. Cuprinde parte din prioritățile identificate până în prezent de PLUS și câteva exemple de posibile direcții de acțiune și măsuri pentru perioada de guvernare 2021-2024.”

Descărcaţi documentul integral AICI.


Câteva dintre măsurile prezentate în document:

  • Reforma constituțională, justiția independentă și statul de drept

Echilibrarea raportului dintre puterea executivă și cea legislativă prin introducerea a două noi cazuri de dizolvare a Parlamentului: obligatoriu, cazul în care demiterea președintelui, inițiată de Parlament, este respinsă de către cetățeni prin referendum și, opțional, în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

Reducerea numărului de parlamentari, prin modificarea legislației electorale.

Diferențierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.


Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului – pentru profesionalizarea și depolitizarea ambelor instituții:

Pentru CCR, 3 judecători constituționali vor fi desemnați de către colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnați de către camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalți 3 judecători vor fi desemnați de către președinte. O etapă obligatorie în desemnarea celor 9 judecători va fi obținerea unui aviz favorabil din partea unei comisii de specialiști instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului va fi realizată de către președintele României, supusă spre avizarea unei comisii de specialiștii instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii și, în final, aprobată de către Parlament.

  • Reforma Justiției

Revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției , incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

Demararea urgentă a proceselor de modernizare, digitalizare și eficientizare a sistemului și procesului de justiție.

  • Reformă electorală

Vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidații pentru aceste funcții nu obține 50% din voturi în primul tur de scrutin.

Asigurarea corectitudinii votului prin instrumente digitale de monitorizare a prezenței la vot în timp real și filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor.

Permanentizarea votului extins pentru diaspora prin amendarea legislației electorale pentru a extinde toate voturile la care diaspora are acces (prezidențiale, parlamentare, europarlamentare) la 3 zile și vot prin corespondență.

Asigurarea accesului la vot în alegerile parlamentare, acolo unde se află, pentru românii din diaspora cu domiciliul oficial în țară.

Creșterea numărului de deputați și senatori pentru diaspora , proporțional cu numărul de români cu domiciliul stabil în străinătate, contrabalansat de scăderea numărului de parlamentari din țară.

  • Reforma administrației

Un guvern mai suplu: reforma administrației centrale prin reducerea numărului de ministere , dar și auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale.

Totodată, documentul menționează măsuri pentru transparentizare, simplificare și debirocratizare a administrației.

  • Educație

Intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur.

Suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor.

Dezvoltarea programului „Educație pentru sănătate” pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial.

  • Depolitizarea educației

Reluarea concursurilor național e pentru directorii de școli și licee început în guvernarea tehnocrată, în 2016, pe criterii de merit și competență.

Reorganizarea inspectoratelor școlare.

Implementarea mecanismului de guvernanță intitulat „Școala autonomă“ pentru unitățile școlare care îndeplinesc condițiile de competențe și resurse la nivel local, cu descentralizarea următoarelor funcții: angajarea resursei umane și evaluarea cadrelor didactice; acordarea gradației de merit/salariu de merit/stimulente materiale, gestionarea fondurilor financiare, numirea managerului de instituție.

Creșterea calității actului pedagogic

Demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10 000 de formatori (Casa Corpului Didactic, ONG-uri și companii partenere) și implementarea sa începând cu primul an de guvernare.

Demararea unui program național de reabilitare a statutului și a prestigiului cadrului didactic implicat în educația din România și promovarea continuă în cadrul universităților a carierei pedagogice de învățământ preuniversitar și universitar.

Demararea unui proces de actualizare a programei educaționale , inclusiv pentru învățământul vocațional, la standarde europene.

  • Sănătate

Finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova) și pregătirea construirii unui spital regional în București, la pachet cu reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante.

Definirea și implementarea unui set de reguli drastice pentru siguranța pacientului, cu zero toleranță pentru corupție și neglijență care pot pune viața pacienților în pericol, în paralel cu creșterea pedepselor pentru orice act de corupție în domeniul sănătății.

Implementarea de mecanisme moderne de transparentizare, supraveghere și eliminare a practicilor corupte din domeniile achizițiilor, a autorizațiilor și a actului medical.

Depolitizarea și profesionalizarea ANMDMR, CNAS, a departamentului pentru Politica Medicamentului din Ministerul Sănătății și a Inspecției Sanitare.

  • Mediu și resurse naturale

Reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale.

Prioritizarea achizițiilor de automobile electrice, hibride și cele pe combustibili alternativi (CNG/LNG).

  • Energie

Finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Interconectarea cu Republica Moldova (RMD) prin continuarea conductei Ungheni – Iaşi și dezvoltarea de alte infrastructuri.

Urgentarea proiectului AGRI.

Adoptarea de urgență a Programului național de termoficare 2021-2030.

Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: