fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Ziua consultărilor. USL oferă legislativ cu 320 de parlamentari şi sprijin pentru modificarea Constituţiei. Cere la schimb anticipate şi capul guvernului. UDMR are o săptămână să-şi numere regiunile

de Vladimir Ionescu 21.6.2011

(FOTO: AGERPRES)

Preşedintele Traian Băsescu nu a reuşit marţi să-i convingă pe liderii UDMR să accepte regionalzarea în 8 megajudeţe, urmând ca maghiarii să mai negocieze în coaliţia de guvernare şi să se decidă asupra unei varinate până luni.

”Nu am discutat proiecte cu 16, cu 15, cu 14, cu 10, noi am spus că, din punctul nostru de vedere varianta cu opt judeţe nu este de susţinut şi nu o putem susţine şi am spus că există şi alte variante şi alte posibilităţi. În cazul în care nu se găseşte o soluţie acceptabilă pentru toată lumea, mai bine să amânăm decât să creăm instabilitate politică, dar noi vom căuta o soluţie de compromis până luni, inclusiv luni vom mai discuta o dată cu partenerii noştri de coaliţie”, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultările de la Cotroceni.

În schimb, Băsescu spune că toate formaţiunile din arcul guvernamental au acceptat ideea reîmpărţirii administrativ-teritoriale, iar UDMR respinge doar varianta cu 8 judeţe, pe care – susţine preşedintele- o doresc PDL şi UNPR.

”După ziua de luni vă voi putea formula un punct de vedere cum se va face reorganizarea administrativă. Cert este însă că se va face. Regret că nu am găsit o formulă de dialog cu USL, pentru că reorganizarea administrativă nu este doar o problemă a partidului de guvernământ, ci e o problemă de mare interes pentru fiecare cetăţean”, a afirmat Traian Băsescu.

 

Ce au propus Ponta şi Antonescu, ce a răspuns Băsescu

 

Liderii Uniunii Social-Liberale Crin Antonescu şi Victor Ponta i-au propus marţi preşedintelui Traian Băsescu formarea unui guvern tehnocrat pentru care au oferit susţinere parlamentară, precum şi declanşarea alegerilor legislative anticipate în noiembrie 2011, însă liderul de la Cotroceni a respins din start propunerea, ca sursă de instabilitate politică.

”Propuneţi să intrăm într-o criză politică, să avem alegeri anticipate. Orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă, cel puţin din partea mea nu va exista un suport”, a spus Băsescu

El le-a mai propus liderilor USL un ”compromis” solicitând sprijinul opoziţiei pentru revizuirea Constituţiei şi pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

”Nu mai putem să mergem pe ideea: hai să amânăm pentru un an, pentru doi”, a susţinut Băsescu.

În schimb, liderii USL au respins ideea compromisului cu Băsescu, arătându-se dispuşi să formeze un comitet anti-criză, la care să participe puterea, opoziţia şi Banca Naţională.

”Cu dumneavoastră nu facem compromisuri. Dorim să analizaţi înfiinţarea unui comitet anticriză. Suntem dispuşi să sprijinim acest comitet şi chiar un guvern tehnocrat”, i-a spus liderul PSD, Victor Ponta, lui Băsescu.

De asemenea, Ponta şi Antonescu i-au prezentat şefului statului o listă de măsuri subliniind că revizuriea Constituţiei ar trebui să se facă în următoarea legislatură, cu un parlament deja redus ca număr de membri, potrivit proiectului USL de mărire a normei de reprezentare a aleşilor, care scade numărul de deputaţi şi senatori la circa 320.

Referitor la reorganizarea administrativ-teritorială, poziţia USL a fost că Băsescu trebuie să se ”oprească aici”, întrucât desfiinţarea judeţelor are ”consecinţe din cele mai nefaste”.

” Nu vom vota desfiinţarea judeţelor potrivit unor interese electorale”, a sus liderul PNL Crin Antonescu.

 

Băsescu nu renunţă la simplificarea confiscării averilor

 

În dialogul cu liderii USL, Traian Băsescu a subliniat că este decis să elimine din Constituţie prezumarea caracterului licit al averior, în ciuda recomandării Curţii Constituţionale, care consideră că această prevedere constituţională trebuie păstrată.

”Vreau să ştiţi că sunt hotărât să nu renunţ la problema legată de prezumţia automată că averile sunt licite, cu atât mai mult cu cât o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileşte un regim de confiscare rapidă a averilor ilicite, sigur, cu binecuvântarea justiţiei. Avizul Curţii Constituţionale va sosi în cursul zilei de mâine, din promisiunile pe care le am de la Curte, şi voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament”, le-a sus Băsescu liderilor Opoziţiei.

Băsescu: Prin reorganizare, “se economisesc 100 de milioane de euro pe an”. Reorganizarea deconcentratelor, până la 31 decembrie

 

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că prin eventuala reorganizare administrativ-teritorială, numai prin comasarea unor servicii deconcentrate ale ministerelor, în teritoriu, s-ar economisi circa 100 de milioane de euro pe an.

”O primă analiză arată că anual s-ar realiza o economie de peste 100 de milioane de euro (…) reduceri de cheltuieli cu salariile şi cheltuielile materiale aferente funcţionării acestor instituţii”, a spus liderul de la Cotroceni.

El a menţionat că şi-a propus ca reorganizarea deconcentratelor să se facă până la 31 decembrie 2011.

Totodată, Băsescu a menţionat că desfiinţarea actualelor 41 de judeţe şi crearea a 8 mega-judeţe ar urma să fie completată prin comasarea mai multor comune pentru a deveni viabile din punct de vedere economic şi instituţional şi pentru a prelua cea mai mare parte a serviciilor administrative de la actualele consilii judeţene.

De asemenea, Băsescu a criticat opoziţia pentru că ar fi venit cu soluţii politicaniste împotriva desfiinţării actualelor judeţe.

”Aici, diferendul era că proiectul coaliţiei vizează desfiinţarea consiliilor judeţene”, a spus preşedintele care, însă, la consultări nu a putut să ofere liderilor USL un proiect de lege, trimiţându-i pe aceştia la Guvern, care ar deţine un astfel de text.

Băsescu a ai arătat, însă, că ar fi de acord cu propunerea USL de a păstra Parlamentl Bicamera, cu reducerea numărului de parlamentari la circa 320, astfel încât a doua cameră legislativă să reprezinte administraţia locală.

”Am considerat că aceste lucruri se puteau acomoda şi puteau da satisfacţie şi opoziţiei prin apariţia motivaţiei pentru a crea o a doua cameră, o cameră superioară în interiorul celor 300 de parlamentari, care să vegheze la administraţia locală şi, de ce nu, la politica externă, la problemele minorităţilor. Din păcate, la aceste propuneri s-a venit cu soluţii politicianiste fără valoare politică şi care poate, vreau să fiu scuzat nu e nimic agresiv în afirmaţiile mele, care definesc superficialitate şi lipsa de maturitate a celor doi lideri”, a susţint şeful statului.

 

PDL şi UNPR şi-au ţinut isonul reciproc

 

Reprezentanţii PDL şi ai UNPR au venit, marţi, după consultările cu Băsescu, cu discururi complementare, de susţinere a regiobalizării cu 8 judeţe.

”Când vom avea judeţe mai mari, fiecare judeţ îşi va face propriul program european pentru atragere de fonduri, în primul rând cu sume mai mari, în al doilea rând pentru ar putea să-şi adapteze la nevoile lui. Capacitatea de absorbţie se va întări şi mai mulţi bani vor fi absorbiţi în România”, a declarat liderul PDL, premierul Emil Boc.

”S-a generat birocraţie, s-a generat corupţie. Este un proces care, în mod clar, merge împotriva agendei cetăţeanului, ori din această perspectivă este evident că ceva trebuie făcut. Eficientizarea administrativă, descentralizarea, funcţionarea instituţiilor statului cât mai aproape de cetăţean reprezintă principalele teme pe care reorganizarea şi, implicit, procesul ceva mai larg al schimbării Constituţiei trebuie să le aibă în vedere”, a spus Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 21.6.2011

Un raspuns

 1. alexianu
  22.6.2011, 4:31 pm

  da trebuie adus la putere ponta/crin antonescu ,ei vor ridica tara asta (!) da! ei au puterea ei au vointa ,ei au intitiativa ,ei sunt romani adevarati!da ,da……pe ei trebuie sa ii votam !ei vor face din romania o tara sfanta ca soarele sfant de pe cer! nu vad un viitor fara ei !nu stiu daca se poate traii fara acesti corifei ai natiunii romane…….da ,cred asta ,si imi marturisesc credinta!……doamne sper sa vina ziua in care adevarul suprem va iesii la iveala ,cand noi vom iesi si vom sarbatorii plecarea dictatorului(!) a tiranului ,si venirea la putere a trimisilor lui d-zeu pe pamant…..TREBUIE !
  OFF doamne ,fie ca acea zi sa vina mai repede:P
  glumeam!……..ROMANIA TE IUBESC asa cum esti !va salut bravi comentatori de pe acest forum ,basisti sau antibasisti.in definitiv toti suntem romani .
  In tara asta trebuie sa existe simt civic ,bun simt ,educatie ,si multa multa munca…..nimeni nu va murii de foame,mai putin mana intinsa la stat si mai multa initiativa!

Lăsați un comentariu


Europa

Ciocniri armate între Armenia și Azerbaijan: Turcia a anunțat că sprijină Azerbaidjanul. Bogdan Aurescu: Evoluția situației este tulburătoare

Iulian Soare

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări. Armenia… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de pacienți Covid-19 în terapie intensivă, de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Duminică 27 septembrie, la terapie intensivă sunt internați 535 de pacienți infectați cu noul coronavirus (COVID – 19), cel mai mare număr de pacienți în… Mai mult

Europa

Referendum: Elvețienii au respins proiectul împotriva liberei circulații a în UE

Iulian Soare

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație… Mai mult

Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult

Europa

3500 de mari companii din SUA dau în judecată Casa Albă pentru suprataxele pe importurile din China

Razvan Diaconu

Tesla, Ford Motor, Target Corp, Walgreen, Home Depot, o filială a Volvo și producătorul de piese auto Dana Corp se numără printre cele aproximativ 3.500… Mai mult

Europa

Donald Trump a nominalizat-o pe judecătoarea Coney Barrett la Curtea Supremă – balanța înclină spre republicani

Iulian Soare

Președintele Donald Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett (foto) pentru postul rămas liber în Curtea Supremă a SUA, după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.… Mai mult