marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 noiembrie, 2011

„Convingerea noastră foarte fermă e că în România s-a petrecut în afara Constituţiei un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om”, a declarat luni Crin Antonescu şi a anunţat că şedinţa USL a decis declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Liderii USL anunţaseră încă de săptămâna trecută că vor lua luni în discuţie posibilitatea declanşării procedurii de suspendare, în ciuda scenpticismului unor lideri marcanţi din Alianţă, cum ar fi Ion Iliescu, în privinţa reuşitei unui asemenea demers.

La rândul său, Victor Ponta a declarat că USL trebuie să facă tot posibilul ca iniţiativa sa să ajungă în plenul Parlamentului şi că avizul Curţii Constituţionale nu ar fi necesar în acest caz, potrivit juriştilor USL.


Decizia declanşării procedurilor vine după ce preşedintele Traian Băsescu declarase săptămâna trecută într-un interviu la RRA că, indiferent ce va decide Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de îngheţare în 2012 a pensiilor şi a salariilor la bugetari, guvernul nu are de unde să scoată banii pentru indexările acestora. USL anunţase că a contestat la Curtea Constituţională această Ordonanţă.

Pantru a-l putea demite pe preşedinte, USL ar trebui să obţină aprobarea Parlamentului – adică să adune 235 din voturile deputaţilor şi senatorilor. Propunerea de demitere trebuie iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputatilor şi senatorilor.

Dacă reuşeşte în acest demers, va trebui, în 30 de zile de la acordul Parlamentului, să se organizeze un referendum, la care majoritatea celor care se prezintă la urne să voteze în favoarea demiterii.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: