vineri

19 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2023

Anul 2023 arată mai bine pentru economia globală decât se temeau majoritatea analiștilor, cu toate că riscurile sunt numeroase, de la escaladarea conflictului din Ucraina și până la apariția unui război comercial transatlantic, a concluzionat panelul final al Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit Reuters.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat audienței de la Davos că ceea ce s-a îmbunătățit semnificativ față de prognozele anterioare este potențialul Chinei de a stimula creșterea și că FMI estimează acum o creștere a economiei chineze de 4,4% din PIB pentru 2023.

Deși acest lucru ar putea determina FMI își actualizeze prognoza actuală de creștere de 2,7% pentru anul următor, ea a avertizat că nu se așteaptă la vreo „îmbunătățire dramatică” a acestei cifre.


Un risc legat de redeschiderea Chinei, având în vedere potențialul său de a ”încălzi” cererea globală și prețurile la energie, a fost că aceasta ar putea declanșa un nou val de presiuni inflaționiste, la doar câteva luni după ce această luptă a atins apogeul.

Discuțiile din cadrul Forumului Economic Mondial de săptămâna trecută au fost dominate de dezbaterea asupra unei disputei între Statele Unite și Europa privind subvențiile pentru tranziția la energia verde, criza crescândă a datoriei în țările în curs de dezvoltare și riscurile geopolitice abundente de pe glob.

„Cea mai profundă îngrijorare a mea este în mod clar războiul din Ucraina”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, avertizând că escaladarea este posibilă.

China, SUA sau UE first?

Le Maire, care este implicat în eforturile de a rezolva disputa cu Washingtonul privind subvențiile în valoare de 369 de miliarde de dolari pe care Casa Albă plănuiește să le acorde investitorilor în tehnologii verzi, despre care Europa spune că sunt anticoncurențiale, a precizat că răspunsul UE trebuie să fie compatibil cu eforturi similare din întreaga lume.

(Citiți și: ”Războiul subvențiilor în industriile strategice, dus la Davos: cum răspunde Comisia la sutele de miliarde acordate de SUA. Noile propuneri, pozițiile altor state și riscurile interne”)


„Întrebarea cheie nu este China în primul rând, SUA în primul rând, Europa în primul rând. Întrebarea cheie pentru noi toți este clima în primul rând”, a spus Le Maire, care va călători la Washington în zilele următoare alături de oficiali germani pentru a discuta despre posibilele modificări ale planului SUA.

Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, a declarat că pachetul de subvenții al administrației Biden și efortul planificat al Europei pentru combaterea schimbărilor climatice reprezintă cel puțin o intensificare de mult așteptată a activității privind tranziția la energia verde.

„Un război al subvențiilor pentru un lucru foarte bun este bun”, a spus el la Davos. „Acesta este un tip de competiție foarte sănătos în comparație cu toate tipurile de concurență pe care le-a văzut lumea”, a spus el, îndemnând la o concurență loială.

Directorii de pe Wall Street prezenți la Davos au spus că pesimismul s-a diminuat pe măsură ce economiile din SUA și Europa s-au dovedit mai reziliente, iar China și-a relaxat politicile privind COVID-19.

Descriind 2022 drept „un an ciudat”, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a cerut guvernelor să se asigure că politica fiscală nu îngreunează munca bancherilor centrali prin încălzirea economiei.

„<<Țineți cursul>> este mantra mea privind politica monetară”, a spus ea, reafirmând că BCE intenționează să continue înăsprirea atât timp cât este necesar.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: