luni

29 aprilie, 2024

6 februarie, 2024

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți că renunță la proiectul de lege controversat care urmărea reducerea pesticidelor în agricultură, pe fondul valului de proteste ale fermierilor din majoritatea țărilor europene. Rămâne de văzut dacă măsurile sunt de natură de a potoli valul de proteste care cuprinde tot mai mult țări europene.

Comisia a prezentat pentru prima dată proiectul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (UDP) în anul 2020, ca parte a programului mai amplu Green Deal, care implică reglementări mai stricte și obligatorii din punct de vedere legal pentru a face Europa neutră climatic până în 2050. Ulterior Comisia a înaintat proiectul de lege UDP în iunie 2022, stabilind obiectivul de reducere a utilizării pesticidelor și a riscurilor climatice cu 50% până în 2030.

 „Comisia a propus utilizarea durabilă a pesticidelor, cu scopul de a reduce riscurile produselor chimice utilizate pentru protecția plantelor”, a declarat marți von der Leyen în fața europarlamentarilor la Strasbourg. „Dar propunerea de limitare a utilizării pesticidelor a devenit un simbol al polarizării”, a spus ea.


Renunțarea la proiectul de lege reprezintă o schimbare neașteptată pentru Comisie care a pus în centrul politicii sale reducerea consumului de pesticide – pe fondul dovezilor privind efectele dăunătoare asupra mediului și a sănătății oamenilor – și abandonarea modelului de agricultură intensivă.

Dar cu opoziția politică crescândă din partea lobby-urilor fermierilor și a politicienilor de centru-dreapta, cu proteste de mare amploare ale agricultorilor care au cuprins toate statele europene, executivul UE a pus frână Grean Deal-ului.

Mai puține nuanțe de verde prin politica UE

Premierul belgian, Alexander De Croo, a salutat decizia executivului comunitar, iar liderul german de centru-dreapta a scris „Bravo” pe X.

Anunțului Ursulei von der Leyen vine pe fondul unei diluări a politicilor UE de ecologizare a sectorului agroalimentar. Anterior Comisia a renunțat la prezentarea regulamentelor care să transforme agricultura într-o țintă de climă până în 2040 și a amânat cu un an obligația ca fermierii să lase o parte din terenurile cultivate în pârloagă de dragul biodiversității.


Von der Leyen, politician conservator german, a remarcat că Parlamentul a respins propunerea și că nici guvernele naționale reunite în Consiliu nu mai fac progrese în promovarea directivei. „Dar, desigur, subiectul rămâne”, a spus ea, în aplauzele parlamentarilor. „Pentru a merge mai departe, este nevoie de mai mult dialog și de o abordare diferită”, a spus ea.

Înfrângerea sa în Parlament s-a datorat în mare parte opoziției propriei ei familii politice, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, care a avut misiunea de a atenua o mare parte din agenda „De la Fermă la Furculiță”, partea a Green Deal , deoarece crizele cauzate de Covid și războiul din Ucraina au dus la creșterea costurilor cu energia și au diminuat veniturile fermierilor.

Cu patru luni până la alegerile pentru Parlamentul ERuropean, PPE se străduiește să se prezinte ca un bastion al intereselor fermierilor pentru a capta voturile rurale.

Verzii și parlamentarii de stânga, care au condus negocierile privind pesticidele, au sfârșit prin a vota împotriva proiectului de lege în plen în noiembrie anul trecut, după ce acesta a fost diluat de PPE în tandem cu grupurile politice de dreapta Identitate și Democrație și Conservatori și Reformiști europeni. Cele trei grupuri de dreapta au făcut eforturi pentru a înlătura unele aspecte ale legii, inclusiv cele care vizau protejarea oamenilor din zonele publice de expunerea la pesticide.

„Ceea ce nu este acceptabil este politizarea acestui discurs pentru câștig electoral, folosirea suferinței fermierilor în acest scop”, a spus Iratxe García, liderul spaniol al fracțiunii Socialiști și Democrați, adresându-se PPE.

PPE a eliminat de asemenea în mare parte un proiect de lege parte din Green Deal care urmărea aducerea unor zone naturale ale Europei la starea inițială de dinainte de a fi cultivate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: