Comisia Europeană va analiza dacă investiția Microsoft în OpenAI (compania ce a lansat ChatGPT) ar putea fi revizuibilă în conformitate cu Regulamentul UE privind concentrările economice, a anunțat marți executivul UE.
De asemenea, Comisia a lansat marți două cereri de contribuții privind concurența în lumile virtuale și inteligența artificială generativă AI și a trimis cereri de informații mai multor mari actori digitali.
Toate părțile interesate sunt invitate să își împărtășească experiența și să ofere feedback cu privire la nivelul de concurență în contextul lumilor virtuale și al inteligenței artificiale generative, precum și opiniile lor cu privire la modul în care dreptul concurenței poate contribui la asigurarea faptului că aceste noi piețe rămân competitive.
Comisia ar putea organiza un atelier în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a reuni toate perspectivele diferite care reies din contribuții și pentru a continua această reflecție.
Părțile interesate sunt invitate să își prezinte răspunsurile la cererile de contribuții până la 11 martie 2024. Cererile de contribuții privind lumile virtuale și IA generativă sunt disponibile aici. Părțile interesate pot contribui la una dintre aceste două cereri de contribuții sau la ambele, după cum doresc.
Verificarea acordurilor dintre giganții tech și furnizori de inteligență artificială generativă
De asemenea, Comisia analizează impactul asupra dinamicii pieței al unor acorduri fost încheiate între marii actori de pe piața digitală și dezvoltatorii și furnizorii de sisteme de inteligență artificială generativă.
Sistemele de inteligență artificială generativă și lumile virtuale sunt tehnologii distruptive cu mare potențial.
Lumile virtuale sunt medii persistente, imersive, bazate pe tehnologii, inclusiv 3D și realitate extinsă (XR), care fac posibilă îmbinarea în timp real a lumii fizice și digitale, pentru o varietate de scopuri, cum ar fi proiectarea, realizarea de simulări, colaborarea, învățarea, socializarea, efectuarea de tranzacții și divertisment.
Sistemele AI generative sunt sisteme AI care generează, ca răspuns la o solicitare a utilizatorului, conținut sintetic audio, imagine, video sau text, pentru o gamă largă de utilizări posibile și care pot fi aplicate la multe sarcini diferite în diferite domenii.
Piața virtuală din Europa – 11 mld. euro în 2023
Investițiile de capital de risc în IA în UE sunt estimate la peste 7,2 miliarde euro în 2023, iar dimensiunea pieței lumii virtuale din Europa a ajuns la peste 11 miliarde euro în 2023. Se preconizează că ambele tehnologii vor crește exponențial în anii următori și este probabil să aibă un impact major asupra modului în care concurează firmele.
****