duminică

17 martie, 2024

2 februarie, 2017

Piața de capital românească mai are de îndeplinit un singur criteriu din nouă pentru a promova de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă, potrivit lui Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB). Bursa suferă de lichiditate scăzută, iar „fără listarea Hidroelectrica ne va fi mai greu”, a adăugat președintele BVB.

„Obiectivele de dezvoltare a pieței de capital românești sunt obiectivele României. Upgradarea pieței va mări viteza atingerii obiectivelor. Greșelile ne pot da înapoi cu 10 ani”, a mai spus președintele BVB.

Agenţia de clasificare FTSE Russel a inclus România pe lista ţărilor care prezintă un potenţial substanţial de a trece la statutul de piaţă emergenţă într-un orizont de timp scurt sau mediu. Promovarea va depinde de progresele înregistrate în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei şi prezenţa în piaţă a companiilor mari cu valori de tranzacţionare individuale semnificative, potrivit unui comunicat al companiei din toamna trecută.


Astfel că, listarea Hidroelectrica la Bursă este o condiție necesară pentru promovarea pieței românești la un statut superior, în opinia mai mulor profesioniști din domeniul bancar, din fondurile de investiții inclusiv cele de pensii și din mediul de afaceri, prezenți la o conferință organizată joi de BVB, cu colaborarea BNR.

Listările de succes ale unor companii private pe piaţa de capital nu sunt în măsură să asigure lichiditatea necesară pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă. Este nevoie de companii de stat, a declarat și Valentin Lazea, economist şef la Banca Naţională a României (BNR). „Cele câteva listări făcute, precum MedLife, nu sunt suficiente pentru a asigura lichiditatea necesară”, a adăugat Valentin Lazea.

„Pregătirea unei companii private pentru bursă durează în medie 11 ani. Durata medie de supraviețuire a companiilor românești este de șapte ani”, a spus Ana Bobircă, vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

„Nu există companii private româneşti care să asigure atingerea ţintei de lichiditate necesare”, este de părere și Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.


Mai mult, banii care sunt virați în numele viitorilor pensionari în fondurile de pensii obligatorii ar putea lua calea piețelor străine, pentru că în România nu prea mai au ce cumpăra.

„În următorii nouă ani estimez că vom avea nevoie de oportunități de investiție de un miliard de euro și nu văd cum am putea să le găsim în România fără listarea Hidroelectrica și a altor companii”, a spus și Adrian Tănase, dirctor de investiții la NN Pensii România.

Miza promovării în categoria piețelor emergente este intrarea României în vizorul marilor fonduri de investiții globale, ceea ce va crește cererea de acțiuni ale companiilor listate la București și respectiv creșterea valorii lor de piață.

 

Listarea Hidroelectrica

Hidroelectrica este evaluată indirect la circa trei miliarde de euro în portofoliul Fondului Proprietatea, iar punerea în circulație pe piață a 15% din acțiunile companiei (conform angajamentelor guvernamentale, ar crește în mod semnificativ lichiditatea la BVB.

Listarea Hidroelectrica este pe agenda Guvernului României încă de dinainte ca societatea să fi ieșit din insolvență. Evenimentul ar fi acum previzibil pentru a doua jumătatea a anului, potrivit oficialilor companiei, dar timpul este deja prea scurt. Ministerul Energiei nu a luat încă decizia formală, iar Hidroelectrica nu a făcut încă pașii premergători pentru derularea ofertei publice de vânzare a acțiunilor: numirea intermediarilor ofertei, care să facă cercetarea de piaţă privind preţul la care să se vândă acţiunile şi formalităţile birocratice.

Miza „pieței emergente”

„Managerii marilor portofolii de fonduri nu alocă analiști și timp pentru cercetarea companiilor mici. Criteriilor lor ar face față doar companii cum este Hidroelectrica. Pe măsură ce trece timpul, ne va fi tot mai greu, pentru că dimensiunea fondurilor crește mereu și d asemeni și pretențiile lor”, a mai spus Lucian Anghel, joi la conferința BVB.

Piaţa de capital românească va avea acces la „o dimensiune a fondurilor de circa 25 de ori mai mare dacă va fi upgradată la statutul de piaţă emergentă”, a spus Lucian Anghel, preşedintele BVB .

Este o competiţie intensă pentru fonduri între pieţe. Este ceva similar cu competiţia pentru atragerea de investiţii străine directe. Este o competiţie acerbă la nivelul acestei planete pentru pentru a rămâne şi a avea o pondere cât mai mare în indicii globali. Anunţul FTSE Russel de includere pe watchlist pentru o potenţială upgradare a reprezentat efortul a circa patru ani”, a spus Lucian Anghel.

În urmă cu 3 – 4 ani, FTSE considera că piaţa de capital nu îndeplineşte 5-6 criterii. „În momentul de faţă nu îndeplinim decât unul”, a amintit preşedintele BVB, referindu-se la lichiditate.

„Un adevăr nespus se referă la faptul că avem nişte criterii minime pe care companiile listate trebuie să le atingă, ca să conteze: aproape 1,3 miliarde dolari – dimensiunea companiei. Criteriul cel mai dificil de atins pentru noi este dimensiunea free-float-ului, care ar trebui să fie de peste 600 milioane dolari, respectiv 630 milioane. Acestea sunt criteriile minimale. Cuvântul cheie în evaluare este „depăşirea confortabilă” a criteriilor minime, la fel cum sunt criteriile de convergenţă nominală şi reală la aderarea la zona euro. Informal, acest „confortabil” ar însemna un minim 20% peste criteriile minime. Cam asta ar însemna informal upgradarea. Nu găsim nicăieri acest lucru”, a mai spus preşedintele BVB, referindu-se la nevoia ca Hidroelectrica să se listeze.

Miza pentru economie

Promovarea pieței românești va contribui decisiv la dezvoltarea pieței, respectiv la diversificarea finanțării companiilor, care este necesară și pentru companii și pentru sistemul bancar și pentru stat și cetățenii săi, potrivit lui Valentin Lazea, economistul șef al BNR.

„O piaţă de capital modernă contribuie la diverisificarea riscului întro economie modernă şi la multiplicarea canalelor de finanţare. Există numeroase avantaje pe care o piaţă de capital dezvoltată o poate asigura tuturor actorilor dintr-o economie:

  • Din perspectiva firmelor, care au nevoie de finanţare, piaţa de capital constituie o alternativă de multe ori mai ieftină la creditul bancar.
  • Din perspectiva investitorilor potenţiali, o piaţă de capital oferă o combinaţie de risc/randament mai mare decât depozitul bancar sau obligaţiunile de stat.
  • Din perspectiva băncilor comerciale, o dezvoltare a pieţei de capital este binevenită deoarece băncile acuză, de multe ori, o subcapitalizare firmelor non-bancare care le face pe acestea din urmă ineligibile la creditare”, a spus Valentin Lazea.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: