miercuri

17 iulie, 2024

14 martie, 2022

Uniunea Naţională a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România (UNSAR) se opune măsurilor legislative privind plafonarea RCA, scrie Agerpres.

„Având în vedere proiectul de Hotărâre de guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile care practică asigurarea obligatorie RCA, UNSAR – Uniunea Naţională a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România, împreună cu BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România, a transmis Guvernului României, Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii de Supraveghere Financiară punctul de vedere şi soluţiile concrete ale industriei de asigurări şi rămâne categoric împotriva adoptării proiectului de HG în actuala formă”, se menţionează într-un comunicat al UNSAR.

Cu toate acestea, în cazul în care se doreşte continuarea discuţiilor în acest sens, industria de asigurări consideră că este necesară amendarea proiectului de HG prin implementarea unui pachet de măsuri.

Astfel, industria de asigurări solicită îndreptarea în cel mai scurt timp a aspectelor din legislaţia naţională (Legea 132/2017) care reglementează asigurarea RCA şi pentru care România se află în procedură de infringement. De asemenea, asigurătorii solicită emiterea Ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii de Supraveghere Financiară privind implementarea baremului traumatologic pentru stabilirea despăgubirilor morale pe cale amiabilă, aşa cum s-a prevăzut încă din 2017 prin art. 22 alin. (5) lit. a) din Legea 132/2017.

Totodată, industria de asigurări cere îndreptarea articolelor specifice din Legea 132/2017 care nu permit asiguratorului un control al costurilor cu reparaţiile autovehiculelor. Pe lista de solicitări se mai află demararea unui proiect naţional ce vizează reducerea frecvenţei şi gravităţii accidentelor rutiere şi adoptarea unor măsuri urgente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare şi de combatere reală a fraudelor care să vină imediat şi eficient în sprijinul eforturilor deja existente în această zonă;

Totodată, asigurătorii solicită posibilitatea de a implementa pe o anumită perioadă de timp o schemă de compensare pentru acoperirea diferenţelor negative dintre primele practicate de asigurătorii RCA la ora actuală şi tariful plafonat, similar cu schema de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale reglementată prin OUG 118/2021.

„De asemenea, se poate lua în considerare şi compensarea de către stat a taxelor şi contribuţiilor lunare plătite către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie şi Autoritatea de Supraveghere Financiară pe durata aplicării HG. Aceste mecanisme de compensare ar trebui să fie în mod obligatoriu însoţite şi de măsura asumării de către clienţii cu autovehicule pentru transportul bunurilor (care reprezintă peste 90% din asiguraţii cu risc ridicat) a unui plan de acţiune care să prevadă măsuri clare şi ferme de conduită şi proceduri concrete (măsurabile şi controlabile) care să conducă la reducerea frecvenţei daunelor pentru aceşti clienţi, care acum generează cea mai mare frecvenţă a daunelor, de 21%, adică de peste 4 ori mai mare decât media generală de aproximativ 5%”, se menţionează în comunicat.

Asigurătorii consideră că modificările trebuie să fie făcute în principal în beneficiul victimelor accidentelor, respectiv terţelor persoane prejudiciate prin accidente de vehicule – şi nu doar al transportatorilor.

Conform UNSAR, modificările legislaţiei RCA trebuie să aducă stabilitate, predictibilitate şi echilibru pieţei de asigurări şi să încurajeze intrarea şi a altor asigurători pe piaţa RCA, fapt ce va contribui la creşterea competitivităţii şi, pe cale de consecinţă, a calităţii serviciilor oferite.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: