joi

16 mai, 2024

22 februarie, 2023

Ambasadorii statelor membre la UE se întâlnesc miercuri pentru noi runde de discuții asupra celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia, care este blocat de mai multe zile de Ungaria.

Pachetul 10, anunțat de președintele Comisiei Europene în urmă cu o săptămână include noi sancțiuni asupra sectorului financiar, restricții comerciale suplimentare și mai multe sancțiuni individuale pentru apropiații regimului lui Vladimir Putin.

Toate sancțiunile dictate de UE împotriva Rusiei sunt în pericol

De altfel, toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei sunt în pericol: Ungaria amenință, din nou, că va respinge prelungirea sancțiunilor UE (care trebuie reînnoite la fiecare șase luni) pentru că vrea să fie eliminate patru persoane de pe listă, scrie Politico.


La reuniunea de marți, ambasadorii UE nu au reușit să ajungă la un compromis cu Ungaria. Doi diplomați europeni au declarat că UE este pregătită să cedeze cererilor lui Orbán și să elimine cele patru persoane de pe lista sancțiunilor. Motivul: dacă Ungaria continuă să-și folosească dreptul de veto, toate persoanele deja sancționate ar trebui eliminate de pe listă.

UE a sancționat peste 1.400 de persoane în legătură cu războiul Rusiei- oligarhi, membri ai parlamentului Rusiei, oficiali militari și de securitate și administratori ruși din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Budapesta păzește anturajul oligarhilor

Dar eliminarea acestor patru nume nu a fost suficientă pentru Ungaria, au spus cei doi diplomați, pentru că Ungaria se opune, de asemenea, și unei alte propuneri susținute de toate celelalte țări: aceea de a modifica perioada de revizuire a sancțiunilor, de la 6 la 12 luni.

Ambasadorii UE vor propune Ungariei un alt compromis: perioada de revizuire a sancțiunilor să fie de nouă luni, în loc de 12.


Statele baltice și Polonia doresc să fie sancționați si membrii familiei și anturajul oligarhilor din Rusia, dar se confruntă, din nou, cu refuzul Ungariei.

În prezent, oficialii UE pot îngheța activele și pot impune interdicții de acordare a vizelor oamenilor de afaceri de frunte care susțin războiul Rusiei. Lituania, Letonia, Estonia și Polonia doresc acum să extindă această definiție, pentru a include „membrii familiei lor sau alte persoane fizice care beneficiază de averea oligarhilor”.

Includerea membrilor de familie și a asociaților acestora ar face posibilă sancționarea a alte mii de oameni. Această modificare ar viza, de exemplu, averea fostei soții a lui Putin, Ludmila Oceretnaia, și a altor membri din anturajul oligarhilor.

La întâlnirea de marți a ambasadorilor, Ungaria a refuzat acest plan, susținând că propunerea nu face parte din cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni.

Apare îngrijorarea față de modul în care Ungaria va gestiona în 2024 președinția Consiliului UE

Liderii UE și SUA au vorbit despre țările care nu au reușit să susțină sancțiunile occidentale, cum ar fi India și China, ignorând în același timp că în propriul lor cerc de aliați, Ungaria face jocurile lui Vladimir Putin.

În spatele ușilor închise, înalți diplomați și oficiali europeni recunosc că sunt îngrijorați de vara 2024, când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului UE.

Deja se ridică întrebarea: când se vor confrunta liderii UE cu realitatea și vor împiedica Ungaria să adopte astfel de blocaje prin suspendarea drepturilor sale de vot, în loc să-i permită lui Orbán să șantajeze întreaga Uniune?

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: