Consiliul European a ajuns, sâmbătă, la un acord cu privire la un pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina pe parcursul anului 2023 cu 18 miliarde euro, propunerea urmând să fie transmisă spre aprobare, săptămâna viitoare, Parlamentului European, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Luna trecută, singurul stat membru care s-a opus sprijinului lunar de 1,5 miliarde euro pe care UE intenționează să-l acorde guvernului de la Kiev a fost Ungaria.
(Citiți și: „Ungaria negociază cu Comisia deblocarea fondurilor de redresare. Ce oferă Budapesta”)
„Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi (sâmbătă – n.r.) înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul finanțelor al Cehiei, stat membru care asigură președinția UE până la finele anului.
Cum se va acorda împrumutul Ucrainei
Pachetul legislativ adoptat sâmbătă prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023.
Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani.
Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile prin intermediul veniturilor alocate externe.
Garanțiile pentru împrumuturile respective vor fi asigurate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre.
„Scopul este de a oferi ajutor financiar pe termen scurt, care să finanțeze nevoile imediate ale Ucrainei și reabilitarea infrastructurii critice”, se arată în comunicatul Consiliului Europei.
O parte a pachetului legislativ, o modificare a regulamentului financiar, fusese deja adoptată de Consiliu în formațiunea ECOFIN la 6 decembrie.