duminică

23 iunie, 2024

26 decembrie, 2022

Guvernul Ungariei a impus producătorilor de medicamente o taxă excepțională asupra veniturilor nete generate în 2022 și 2023, în încercarea de a ”petici” bugetul de stat, transmite Reuters.

Potrivit unui decret guvernamental, rata de impozitare crește progresiv și va fi de 8% pentru veniturile nete care depășesc 150 de miliarde de forinți (circa 400 de milioane de euro).

Companiile trebuie să plătească noul impozit atât pentru 2022, cât și pentru 2023 anul viitor, în contextul în care guvernul încearcă să reducă deficitul, care se preconizează că va atinge 6,1% din PIB în acest an.


Premierul naționalist Viktor Orban (foto) a impus la începutul acestui an taxe extraordinare pentru o serie de sectoare, inclusiv bănci, asigurători, energie și companii aeriene.

Calculele investitorilor au fost date peste cap de impozitele introduse intempestiv, acestea amintind de situația din 2010, când Viktor Orban, recent ajuns la putere, a introdus taxe similare pentru a echilibra bugetul.

Guvernul maghiar încearcă să evite o recesiune profundă, dar și să readucă finanțele publice ale țării pe linia de plutire, în contextul în care inflația se apropie de 30%.

Noua taxă va fi de 1% din veniturile companiilor farmaceutice cu afaceri de sub 50 de miliarde de forinți și de 3% din veniturile companiilor cu afaceri între 50 de miliarde și 150 de miliarde de forinți, urcând la 8% pentru companiile cu afaceri care depășesc 150 de miliarde de forinți. Cea mai mare companie farmaceutică din Ungaria este Richter.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: