vineri

19 iulie, 2024

13 aprilie, 2023

Compania Framatome din Franța ar putea intra în joc pentru a ajuta la finalizarea proiectului centralei nucleare de la Paks, Ungaria, dar UE trebuie din nou să aprobe acest proiect

Ungaria își extinde centrala nucleară de la Paks cu două noi reactoare, proiect finanțat cu un împrumut rusesc și construită de Rosatom, administrată de statul rus.

Proiectul, care a primit licența de extindere în vara anului trecut, a fost amânat după ce guvernul german s-a opus participării Siemens la construirea unității de control a noilor reactoare.

Ungaria a negociat cu Franța să intre în proiect în locul Germaniei


Politico scrie că premierul Viktor Orbán ar fi discutat despre implicarea Franței în proiectul de la Paks cu Emmanuel Macron în timpul vizitei sale la Elysée, luna trecută. La acea vreme, ministrul de Externe Peter Szijjártó a spus că Parisul și Budapesta „vor extinde în continuare cooperarea nucleară maghiară-franceză și vor crește și mai mult rolul Framatome în investițiile Paks”, astfel încât Germania să nu mai poată bloca construcția.

Modificările proiectului sunt atât de semnificative încât Ungaria și Rusia au fost nevoite să-și renegocieze contractul marți.

Bruxelles intră în scenă

Un purtător de cuvânt al premierului Orbán a declarat că noul contract va trebui aprobat de Comisia Europeană și a avertizat Bruxelles să nu „pericliteze” planurile energetice ale Ungariei.

Comisia Europeană nu este însă gata să reaprobe această construcție, mai ales că premierul Victor Orban a precizat clar că intenționează să continue pe cursul de distanțare juridică, politică și economică față de Uniune.


Ungaria a semnat marți noi contracte energetice cu Rusia, având deja scutiri majore de la sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva petrolului rusesc. Ungaria poate în continuare rafina petrolul ieftin din Rusia și exportă produse rafinate în țările vecine ale UE – ceea ce a condus la acuzații că face profit pe spatele aliaților săi.

Ungaria importă în continuare 80 – 85% din necesarul său de gaze din Rusia și, anul trecut, 80% din necesarul de petrol.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: