miercuri

22 mai, 2024

11 aprilie, 2023

Ungaria a semnat marți noi acorduri cu Rusia pentru a-și asigura accesul continuu la energia rusă, un semn, scrie Associated Press, al legăturilor diplomatice și comerciale continue ale Budapestei cu Moscova, care au încurcat deciziile europene în timpul războiului din Ucraina.

Vorbind la o conferință de presă la Moscova, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că Gazprom a fost de acord să permită Ungariei, dacă este necesar, să importe cantități de gaze naturale peste cantitățile convenite într-un contract pe termen lung care a fost modificat anul trecut.

Prețul gazului, care ar ajunge în Ungaria prin conducta Turkstream, ar fi limitat la 150 de euro pe metru cub, a spus Szijjarto. Noul acord va permite Ungariei să plătească achizițiile de gaze în rate, dacă prețurile de piață trec peste nivelul de 150 euro/mc.

”Rusia și cooperarea cu Rusia vor rămâne cruciale pentru securitatea energetică a Ungarie”


Călătoria ministrului Peter Szijjarto în capitala Rusiei este una neobișnuită pentru un oficial dintr-o țară a Uniunii Europene. Majoritatea membrilor blocului celor 27 de națiuni s-au distanțat de Vladimir Putin din cauza invaziei sale în Ucraina și au renunțat la combustibilii fosili ruși.

Guvernul ungar a făcut lobby puternic în UE pentru a fi scutit să se alăture sancțiunilor impuse gazului, petrolului sau combustibilului nuclear rusesc și, de asemenea, a amenințat cu veto asupra sancțiunilor propuse de UE împotriva Moscovei.

În timp ce se afla la Moscova, Peter Szijjarto s-a întâlnit cu viceprim-ministrul rus pentru energie, Alexander Novak, și cu directorul executiv al companiei ruse de stat Rosatom, Alexey Likhachev.

În timpul briefing-ului de presă, oficialul maghiar a insistat că accesul la sursele de energie rusești este crucial pentru securitatea Ungariei, indiferent de considerentele politice aduse de război.


„Atâta timp cât problema aprovizionării cu energie este o problemă fizică și nu politică sau ideologică, ne place sau nu, Rusia și cooperarea cu Rusia vor rămâne cruciale pentru securitatea energetică a Ungariei”, a spus Szijjarto.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: