joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2022

Ministrul maghiar de externe a confirmat pentru CNN că Ungaria va folosi schema de plată pusă în aplicare de Moscova pentru achitarea petrolului și gazelor importate din Rusia, schemă ce prevede folosirea rublei pentru aceste tranzacții.

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracție, nu am ales situația”, a comentat ministrul de externe Péter Szijjártó.

Szijjártó a spus că nu există surse sau rute alternative care să permită Ungariei să renunțe la importul de energie din Rusia în următorii câțiva ani.


În cadrul schemei de plată propusă de Rusia, importatorii de energie au fost nevoiți să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută și un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.

Și alte state ar folosi schema. Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că „pare posibil” să se respecte noile reguli impuse de Moscova fără a intra în conflict cu legislația UE.

Experții în sancțiuni spun că sistemul de plăți rusesc permite Moscovei accesul la veniturile din energie, indiferent de sancțiunile aplicate asupra rezervelor sale internaționale.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: