Ungaria a blocat declarația comună UE privind conflictul israeliano - palestinian - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Ungaria a blocat declarația comună UE privind conflictul israeliano – palestinian

19 mai, 2021

Miniștrii de externe ai UE nu au reușit marți să ajungă la o poziție oficială comună cu privire la recentele ostilități militare israeliano-palestiniene, obligându-l pe șeful politicii externe, Josep Borrell (foto), să lanseze, de unul singur, un apel informal de încetare a violențelor.

26 din cele 27 de țări ale UE au fost de acord cu textul declarației, însă Ungaria, scrie Politico, a blocat poziția formală, care trebuie adoptată, ca toate deciziile și declarațiile de politică externă ale Uniunii, în unanimitate.

„Prioritatea este încetarea imediată a oricărei violențe și implementarea unui încetare a focului. Scopul este de a proteja civilii pentru a oferi acces umanitar deplin în Gaza „, a declarat Josep Borrell reporterilor la finalul videoconferinței miniștrilor de externe, citind o declarație personală în calitate de Înalt reprezentant al UE pentru politica externă.


Refuzul Ungariei de a merge pe linia majoritară subliniază dezacordurile interne UE, de lungă durată, cu privire la conflictul israeliano-palestinian și probează din nou capacitatea limitată a Europei de a exercita influență în regiune.

Cel puţin opt state membre, între care Luxemburg, Belgia, Irlanda, Malta şi Finlanda, sunt apărătoare vocale ale palestinienilor. De exemplu, mai mulţi parlamentari belgieni au solicitat săptămâna aceasta interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor politicienilor israelieni, din cauza violenţei.

De cealaltă parte, Ungaria, Republica Cehă, Austria, Grecia, Cipru şi Polonia susțin cauza Israel în confruntările cu palestinienii. Austria, de exemplu, a arborat la finalul săptămânii trecute un steag israelian la cancelaria federală din Viena.

Săptămânile de tensiuni israeliano-palestiniene s-au transformat într-un conflict armat la începutul săptămânii trecute, iar Turcia a criticat în special eşecul Occidentului de a răspunde rapid.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Washingtonul a intermediat mult timp negocierile pentru pace din Orientul Mijlociu, dar preşedintele Joe Biden nu a susţinut în mod public ideea de încetare a focului până la o discuţie telefonică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, desfăşurată luni.

UE este cel mai mare partener comercial al Israelului şi un mare donator de ajutoare pentru palestinieni. Dar Uniunea a fost reticentă să folosească o astfel de pârghie sau să discute posibile sancţiuni economice împotriva guvernului Israelului.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr