vineri

29 martie, 2024

26 martie, 2021

Ungaria a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate din lume, în ultima săptămână, cu 15,7 decese la 100.000 de locuitori, potrivit datelor AFP, citate de Medical Press. Un număr total de 9.637 de cazuri de infectare au fost înregistrate joi în această țară cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, ceea ce pune o presiune fără precedent asupra sistemului de sănătate.

Pentru toată perioada de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, Ungaria și Cehia au cele mai mari rate ale deceselor Covid-19 din lume, după Gibraltar și San Marino. Într-un an de zile, Ungaria a ajuns la o rată de 2.022 de morți la un milion de locuitori, fiind depășită de o altă țară din centrul UE – Cehia, cu 2.391 de morți Covid la un milion de locuitori.

Până acum, în Ungaria au murit din cauza noului coronavirus 19.499 persoane, comparativ cu România – 22.835 persoane. Un număr de 275 noi decese au fost raportate în ultimele 24 de ore în Ungaria și 116 în România.


Aproape 12.000 de pacienți sunt tratați în spitalele din Ungaria, iar 1.500 dintre ei sunt conectați la ventilatoare, comparativ 1.364 de pacienți internați în secțiile ATI din România, care are peste 19 milioane de locuitori, populație rezidentă.

Experții spun că responsabile de această situație este răspândirea tulpinii britanice, în condițiile în care 80 – 90% din noile infectări sunt cu această nouă formă a SARS-CoV-2, și lipsa măsurilor de combatere a noului coronavirus.

Iar acesta nu este încă vârful crizei, care va continua să se agraveze în aprilie, după cum avertizează specialiștii.


„Situația este gravă, dar sistemul are capacitate suficientă pentru a face față acestor cifre ridicate,” a declarat joi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. „Există suficiente locuri libere în spitale și ventilatoare, precum și personal, ” a mai spus Gulyas, negând avertizările Ordinul medicilor maghiari (MOK).

„Sălile de operație sunt închise, ventilatoarele sunt folosite pentru pacienții Covid-19 care luptă pentru viața lor”, afirma însă MOK, într-un comunicat.

Autoritățile au apelat la ajutorul a 500 de studenți la medicină, iar unele spitale au cerut ajutorul voluntarilor, pentru a face față situației.

(Citiți și: „Ungaria anunță că nu va recunoaște ”certificatele verzi digitale” dacă vaccinurile din Rusia și China nu sunt acceptate”)

Ungaria – țara UE cu a doua cea mai mare rată de vaccinare anti-Covid

Valul impresionant de îmbolnăviri vine în contextul unei campanii intense de imunizare a populației – Ungaria, care folosește vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), utilizează și serul Sinopharm produs de China și vaccinul rusesc Sputnik V, neautorizate de EMA.

Expertul în sănătate Gabriella Lantos scria într-un editorial publicat în presa maghiară și preluat de Balkan Insight, că este timpul ca Viktor Orban să fie tras la răspundere pentru ce se întâmplă în Ungaria. Acesta declara în septembrie că fiecare viață contează și că succesul combaterii pandemiei trebuie măsurat în numărul de vieți pierdute, asigurând cetățenii că își asumă responsabilitatea pentru măsurile luate de Guvern. “Toate deciziile trebuie luate de guvern și, prin urmare, și resonsabilitatea aparține Guvernului, în special mie. Acesta este jobul meu, pentru care sunt plătit.”

În tot acest timp, Cabinetul Viktor Orban a făcut mai multe greșeli. De exemplu, când experții cereau restricții urgente, Ungaria se mândrea că organizează meciuri internaționale de fotbal și primea 20.000 de fani din Germania și Spania.

Când epidemia a început să se agraveze, în februarie, guvernanții au amânat impunerea unor restricții nepopulare. În martie, când s-au închis școlile și magazinele neesențiale, era deja prea târziu, mai spune Gabriella Lantos.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: