miercuri

15 mai, 2024

1 august, 2023

Veneția ar trebui adăugată pe lista siturilor de patrimoniu mondial aflate în pericol, consideră UNESCO, agenția culturală a ONU. Orașul emblematic italian, transmite BBC, riscă să sufere daune „ireversibile” din cauza turismului copleșitor, a supradezvoltării și a creșterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport al UNESCO. Agenția își propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor.

Un purtător de cuvânt al municipalității de la Veneția a declarat că va „citi cu atenție” propunerea UNESCO, care va fi discutată și cu guvernul italian.

Autoritățile italiene sunt acuzate de UNESCO de lipsă de viziune

Raportul UNESCO acuză autoritățile italiene pentru „lipsa viziunii strategice” pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia. Dar unul dintre foștii primari ai Veneției, Massimo Cacciari, a spus că organizația ”emite opinii în stânga și în dreapta, pe care am face cel mai bine să le ignorăm”.


„Nu ne oferă nicio finanțare pentru a face schimbări, tot ce fac ei este să critice… De parcă Veneția ar avea nevoie de UNESCO pentru a fi un sit al patrimoniului mondial! Avem nevoie de mai multe acțiuni și de mai puține cuvinte.”

Includerea Veneției în lista de pericol a fost deja propusă de UNESCO în urmă cu doi ani, dar a fost evitată în ultimul moment din cauza unor măsuri de urgență adoptate de guvernul italian. Una dintre aceste măsuri a fost decizia de a interzice accesul navelor mari în Canalul San Marco, precum și promisiunea de a lansa un plan ambițios de conservare a orașului.

Raportul UNESCO mai spune că autoritățile care se ocupă de situația de urgență din oraș nu au o strategie pentru a aborda amenințarea schimbărilor climatice.

Aproximativ 28 de milioane de turiști vizitează Veneția în fiecare an. Acest lucru duce la tot mai multe proiecte de extindere urbană, care la rândul lor dăunează orașului.


UNESCO listează 55 de situri din Patrimoniul Mondial la nivel global ca fiind „în pericol”, cu alte 204 care sunt monitorizate în mod activ de către agenție din cauza amenințărilor cu care se confruntă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: