Profesorul universitar Deirdre McCloskey a publicat pe site-ul Digi24 două editoriale, primul pe data de 1 iunie 2021, al doilea pe 24 august 2021.
Gânditoarea liberală din SUA scrie despre ideile transformatoare ale lui Florin Cîțu din economia românească.
Libertatea a stat de vorbă cu Deirdre McCloskey, ca să afle cum a apărut politica din România în aria preocupărilor sale intelectuale.
McCloskey: „M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24”
„N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern – nu cred că e secret – al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România“, a spus Deirdre McCloskey, pentru Libertatea.
Întrebată cum se numește ziaristul Digi 24 care a contactat-o, profesorul universitar răspunde: Alexandru Butiseacă.
”Mi-a spus că e ziarist la acel site de televiziune, Digi 24. Și mi-a trimis un document al Partidului Liberal. Asta mi-a explicat Alexandru și nu mi-a dat foarte multe detalii. (…) Restul, vă dați seama, e Google. Nu e greu să găsești lucruri despre România, pe care am admirat-o întotdeauna. Am pus câteva proverbe românești în articol, dar nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că le poți găsi repede pe Google”, aprezentat Deirdre McCloskey sursa de informații pentru editorialele sale apărute în România.
Profesorul universitar a precizat că nu a fost plătită săm scrie materialele: ”Nu am fost plătită, nu accept să fiu plătită. Eu îmi manifest opinia uneori. Dar nu sunt angajatul cuiva, sunt un profesor universitar retras și nu accept bani pentru lucruri de acest gen”.
Butiseacă: „E vorba de interes academic”
Libertatea l-a contactat pe Alexandru Butiseacă, care este angajat al Guvernului României, consilier al premierului Florin Cîțu pe probleme economice.
Butiseacă lucrează la cabinetul lui Florin Cîțu din 14 aprilie 2021. El spune că i-a solicitat profesoarei de la Universitatea Illinois să scrie un articol din pur interes academic, ca să schimbe idei despre liberalism. „E vorba de corespondenţa între mediul academic românesc şi cel străin, domnule! Pe calea asta de promovare a ideilor liberale, noi suntem parte dintr-o reţea globală, în care ne ţinem la curent“, explică Butiseacă.
În dialogul cu Libertatea, el neagă că s-ar fi prezentat drept jurnalist.
Deirdre McCloskey nu este singurul universitar american de la care Alexandru Butiseacă a primit opinii sau laude despre activitatea premierului Florin Cîțu sau a Guvernului.
În media online din România au mai apărut opinii/comentarii semnate de profesorul Stephen R. Bowers, de la Universitatea Liberty din Virginia, și Lawrence W. Reed, economist, preşedinte emerit al Fundaţiei pentru educaţie economică din Atlanta, SUA .
În urmă cu o lună, consiliera premierului Mioara Costin demisiona, în urma unui scandal în care a fost acuzată că se ocupa, fiind plătită din bani publici, de strategia de comunicare pentru campania acestuia la șefia partidului. Scandalul a pornit de la un document cu antetul Guvernului trimis liderilor PNL în care apăreau, printre altele, mai multe indicații asupra a ceea ce trebuie să comunice la televiziuni și în spațiul public.