16 iulie, 2017

Erdogan s-a alăturat manifestanților din Istambul

Autoritățile turce au organizat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ample comemorări populare ale împlinirii unui an de la lovitura de stat eșuată. Mesajele președintelui Erdogan indică faptul că puterea de la Ankara nu are de gând să anunțe prea curând ridicarea stării de urgență și nici să renunțe la a-i urmări pe cei suspectați de legături cu trădătorii.

Cât despre soarta complotiștilor condusi, cum este convins președintele, de Fetullah Gulen, Recep Tayyip Erdogan a asigurat poporul: ”Vom smulge capul acestor trădători!”

În ciuda presiunilor la care este supusă democrația turcă, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, asigură că Uniunea Europeană va continua să întindă o mână Turciei. Junker a avertizat însă Ankara, într-un material publicat duminică de Bild am Sonntag, că Turcia nu va adera la UE dacă reintroduce pedeapsa cu moartea.

Surpriza vine pe mobil


Sute de mii de oameni, mulți purtând drapelul național, au manifestat sâmbătă în capitala Ankara, la Istanbul și în alte orașe din Turcia – printre care Izmir, Samsun, Diyarbakir, Adana – pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

În orele dinaintea startului manifestațiilor, mulți turci au avut surpriza să audă sâmbătă seara pe telefonul lor mobil vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmițându-le un mesaj cu ocazia comemorării unui an de la lovitura de stat eșuată, informează AFP.

”Ca președinte, vă adresez urările mele pentru ziua democrației și a unității naționale. Implor compasiunea lui Dumnezeu pentru martirii noștri”, a transmis Erdogan în mesajul vocal înregistrat.

Potrivit agenției naționale de presă Anadolu, acest mesaj a fost auzit de abonații a doi operatori de telefonie mobilă atunci când au încercat să formeze un număr pentru a contacta pe cineva.

Erdogan, pe Podul Martirilor


La cea mai mare adunare populară, la Istanbul, președintele Erdogan, citat de Anadolu, și-a avertizat conaționalii: ”Dacă nu învățăm lecția lui 15 iulie, noi puciuri vor fi inevitabile”.

Ankara a lansat epurări de o amploare fără precedent împotriva presupuşilor susţinători ai clericului care trăiește în exil în Statele Unite: peste 100.000 de persoane reținute, peste 100.000 de persoane destituite din funcții publice, în valuri succesive.

”Vom smulge capul acestor trădători”, a ameninţat sâmbătă noaptea Erdogan, în discursul rostit în apropiere de Podul Martirilor peste Bosfor, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de câteva sute de mii de persoane.

Aici a fost punctul central al manifestației din Istanbul- podul rebotezat ”Podul martirilor din 15 iulie”, locul în care civilii s-au confruntat cu tancurile și trupele care au blocat trecerea între Europa și Asia.

În fața unei mări de steaguri, șeful statului a rememorat evenimentele de acum un an. ”Puciștii nu au arătat nicio milă când și-au îndreptat armele către poporul meu. Ce a avut poporul meu? A avut steagurile — ca și azi — și a avut ceva mult mai important: credința”, a spus Erdogan.

La un an de la evenimente, președintele Erdogan a promis că le va ”tăia capetele trădătorilor”.

Reafirmându-și susținerea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, Tayyip Erdogan a propus și adoptarea unei ținute unice pentru presupușii puciști aflați acum în detenție, pe modelul combinezonului portocaliu al deținuților de la Guantanamo.

 Statistica represiunii

”Nimeni care trădează această națiune nu poate rămâne nepedepsit”, a mai asigurat sâmbătă Erdogan.

Cum s-a concretizat această amenințare până acum, o statistică privită cu îngrijorare de către Occident:

  • La un an după puci: 106.000 de persoane reținute, dintre care 50.000 în arest preventiv și 56.000 eliberați condiționat. Din totalul persoanelor arestate, 6.900 sunt militari, 8.800 sunt polițiști și 2.400 sunt judecători.
  • Persoane trimise în judecată: 168.000.
  • Concedierile în sistemul public sunt estimate la 127.000. Dintre aceștia, aproape o treime sunt judecători și procurori, iar restul sunt polițiști.
  • Bunuri confiscate: 956 de companii și 107 de mici afaceri, a căror valoare totală se ridică la un miliard de euro.
  • Instituții închise: 1.125 de asociații, 129 de fundații, 223 de academii, 1.061 de instituții de învățământ, 800 de cămine pentru studenți, 15 universități, 25 de instituții de sănătate și 19 sindicate.

Statistica persoanelor moarte în noaptea în care s-a încercat răsturnarea regimului Erdogan este foarte exactă în ceea ce privește apărătorii regimului: 249 de persoane. Bilanțul înregistrat de adversari este relativ: între 24 și 102 morți, potrivit diverselor surse oficiale.

Guvernul turc afirmă că măsuri de excepţie, adoptate în cadrul stării de urgenţă instituite de un an, sunt necesare pentru a curăţa statul de ”elemente gulemiste” care l-au infiltrat în mod sistematic timp de zeci de ani.

Epurările au depășit însă cadrul presupuşilor susţinători ai lui Gülen, această urmărire vizând mediile prokurde, ale căror principali lideri politici au fost încarceraţi, jurnalişti critici sau ONG-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: