marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 august, 2016

mevlut cavusloguAcordul pentru blocarea refugiaților din Orientul Mijlociu și nordul Africii va trebui să fie dat deoparte, dacă Uniunea Europeană nu elimină până în octombrie vizele de călătorie pentru cetățenii turci, a avertizat luni ministrul de externe Mevlut Cavusoglu (foto).

Declarația apare într-un inetrviu acordat publicației germane Bild. Întrebat dacă este posibil ca refugiații din Turcia să plece către Europa dacă UE nu va ridica vizele pentru cetățenii turci, ministrul Cavusoglu a răspuns: „Nu vreau să vorbesc despre cel mai prost scenariu — discuțiile cu UE continuă, dar este clar că fie aplicăm toate tratatele în același timp, fie renunțăm la toate„.

El a explicat că Turcia depune eforturi considerabile, „cum puține state o fac”, pentru a duce la îndeplinire condițiile de aderare la UE, dar răspunsul pe care îl primește constă doar în „amenințări, insulte și un real blocaj.”


El a acuzat Uniunea că, prin atitudinea sa și prin pozițiile exprimate după puciul din 15 iulie, umilește Turcia:

„Poporul turc este traumatizat” după puciul din data de 14 iulie, iar europenii „ne umilesc în loc să ajute Turcia”, a spus ministrul Cavusoglu pentru publicația germană.

Comisia Europeană comunica la începutul lunii că are ca priortate menținerea tuturor înțelegerilor cu Turcia. ”Același lucru îl așteptăm și de la partenerii turci. Din punctul nostru de vedere, Comisia a respectat mereu înțelegerile și a accelerat în ultimele luni implementarea angajamentelor asumate. Prin decizia adoptată nu mai târziu de săptămâna trecută, de exemplu, am acordat deja 2 din cele 3 miliarde de euro destinate Facilității pentru Refugiați din Turcia”, a precizat pe 1 august un purtător de cuvânt al Comisiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Turcia s-a angajat să atingă câteva standarde europene pentru a beneficia de liberalizarea regimului de vize și ne așteptăm să își respecte angajamentele. Data la care cetățenii turci vor putea călători liber în Europa depinde de momentul la care Turcia va atinge respectivele standarde și de votul statelor membre”, este poziția oficială a Comisiei.


Inițial, părțile au avansat luna iunie ca posibilă dată de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: