vineri

19 aprilie, 2024

18 august, 2022

Cele mai puternice șase țări din Europa nu au oferit Ucrainei pe tot parcursul lunii iunie niciun nou angajament militar bilateral, potrivit noilor date publicate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială. Este prima lună în care se întâmplă asta de la invazia declanșată de Rusia în februarie.

Este un semn că, în ciuda schimbărilor istorice în politica europeană de apărare, ajutorul militar pentru Ucraina ar putea să scadă exact în momentul în care Kiev lansează o contraofensivă crucială.

Cea mai nouă actualizare a datelor ”Ukraine Support Tracker” (2 iulie – 3 august) arată că, în iulie, Ucraina a primit doar aproximativ 1,5 miliarde euro în noi angajamente de sprijin militar. Este un declin abrupt comparativ cu aprilie sau mai.


Mai mult, majoritatea noilor angajamente au venit de la o singură țară, Norvegia, care a promis asistență financiară de 1 miliard de euro.

Financiar, UE ar trebui să trateze războiul din Ucraina similar crizei euro sau pandemiei

Christoph Trebesch, șeful echipei care întocmește ”Ukraine Support Tracker”, afirmă că țările europene ar trebui să răspundă războiului din Ucraina similar cu răspunsul la criza zonei euro sau pandemia de coronavirus.

Pentru a contracara efectele acestor două evenimente, statele europene au canalizat sute de miliarde de euro către măsuri de finanțare de urgență. „Când comparați viteza cu care s-a utilizat carnetul de cecuri și câți banilor au fost livrați atunci, în comparație cu ceea ce este oferit acum Ucrainei, este puțin”, spune Christoph Trebesch.

De la debutul războiului, Statele Unite, Regatul Unit și Comisia Europeană au fost cei mai de încredere susținători ai Ucrainei. În total, Institutul Kiel a înregistrat angajamente totale de 84,2 miliarde de euro.


SUA au adoptat pachete majore de asistență în martie și iunie, cu reduceri regulate de atunci. Regatul Unit ocupă locul al doilea în clasamentul țărilor în ceea ce privește ajutoarele totale, cu dublul valorii angajamentelor Germaniei, care se află la același nivel cu Canada și Polonia.

„Comisia Europeană face eforturi pentru pachete de ajutor mai mari și mai regulate pentru Ucraina. Cu toate acestea, există întârzieri recurente în implementarea acestor inițiative la nivelul țărilor membre. Pentru o țară aflată într-o situație de război, totuși, atât dimensiunea, cât și predictibilitatea ajutorului extern sunt cruciale”, mai spune Christoph Trebesch.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: