Compania americană UiPath a închis seria D de finanțare la 568 milioane de dolari. Noua investiție ridică valoarea startup-ului la aproape șapte miliarde de dolari, scrie Financial Times.
Runda de finanțare a fost condusă de Coatue Dragoneer, cărora li s-a alăturat Wellington, Sands Capital, precum și fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, care a condus rundele din Seria A și Seria B. Și CapitalG (fondul de investiții al Google) și Sequoia, care au condus runda Seriei C, au participat la runda prezentă (D), precum și alți investitori din trecut -Madrona Ventures și Seedcamp.
“Liderii de businessuri de peste tot își sporesc forța de muncă cu roboți software, accelerând rapid transformarea digitală a întregii lor afaceri și eliberându-și angajații de sarcini repetitive pentru a-și dedica timpul sarcinilor strategice”, a spus Daniel Dines, cofondatorul și CEO-ul startup-ului cu origini românești, citat de Startup Cafe.
În urmă cu doi ani, compania înființată acum 14 ani de românul Daniel Danes, fost angajat Microsoft, era evaluată la 70 de milioane.
La o evaluare de 7 miliarde de dolari, UiPath ar depăși compania chineză SenseTime care este în prezent cel mai valoros start-up de inteligență artificială din lume. SenseTime a fost evaluat ultima dată la 4,5 miliarde de dolari, după o rundă de finanțare din luna iunie a anului trecut.
În luna septembrie a anului trecut, valoarea unicornului românesc a crescut de la 1 la 3 miliarde de dolari, după ce a obținut o investiții de 225 milioane de dolari.
UiPath este o companie românească cu sediul in Statele Unite și birouri în șase țări, specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office (ex: Robotic Process Automation / RPA). Roboții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angajaților, eliberându-i de sarcinile tranzacțional repetitive care îi solicită inutil.
„Absolut toate corporațiile au foarte multe procese de business care presupun muncă umană repetitivă. Sau cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru mâini. Noi dezvoltam un software care știe, vede, alte aplicatii software și poate să fie instruit, în același mod ca și un om, să folosească aplicațiile de pe computer. Există echipe de oameni care antrenează acești roboți pentru diverse procese de business”, a explicat Daniel Dines.